HAZA RÉGIÓ Pedagóguskórusok Találkozója Dél-Komáromban

Pedagóguskórusok Találkozója Dél-Komáromban

1040
hirdetés

fullAz árvíz miatt elmaradt a pedagóguskórusok júniusra tervezett országos találkozója, melynek idén Komárom adott volna otthont. Az eseményt áttették egy későbbi időpontra, így senki sem marad le a kórusmuzsika nyújtotta élményekről. A városban szeptember 28-29-én, két napon át 35 női és vegyes kar lép majd fel. A Vox Femina női kar titkárával Semseiné Mózes Katalinnal beszélgettünk.

A Pedagóguskórusok Országos Társasága jelenleg mintegy 50 kórust tömörít, Magyarország minden pontjáról. Hosszú évtizedek óta évről-évre más városban rendezik meg országos találkozójukat, melynek idén a Vox Femina női kar jóvoltából Komárom ad otthont. Szeptember 28-án és 29-én hat helyszínen szólt majd a kórusmuzsika, így az almásfüzitői Szent István király templomban, a szőnyi Nagyboldogasszony templomban, a komáromi Jézus Szíve templomban, a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Központban, az Egressy Béni Zeneiskolában, és a a Kempelen Farkas Szakközépiskolában.

– A 90-es évek óta rendszeres résztvevői vagyunk a Pedagóguskórusok Országos Találkozójának. Most nagy feladat hárult ránk, hiszen a rendezvényre 35 kórus fogadta el a meghívást, ez több mint 1000 kórustag elszállásolását, mobilizálását, felléptetését jelenti. Jönnek kórusok a teljesség igénye nélkül Balatonfüredről, Szekszárdról, Ajkáról, Budapestről, Szegedről, Győrből és Záhonyból. A megvalósításban nagy segítséget jelentenek a háttérintézmények, hiszen a fellépőknek gyakorolniuk és öltözniük kell a színpadra lépés előtt. Ezt a szerepet tölti majd be Komáromban a Kultsár István és a Kempelen Farkas Szakközépiskola, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Szőnyben a Bozsik József Általános Iskola és Almásfüzitőn a Fekete István Általános Iskola.

– Külön kiemelném a Kempelen Iskola igazgatónőjét Kiss Ilonát és létesítményvezetőjét, Kerekes Lászlót, akik rengeteget segítenek abban, hogy a szervezés gördülékeny legyen – mondta a Vox Femina női kar titkára Semseiné Mózes Katalin.

– A Pedagóguskórusok Országos Találkozóján megemlékeznek a kórusok a 200 évvel ezelőtt született Giuseppe Verdiről, s a Nabucco c. operából a Rabszolgakórust együtt szólaltatják meg a kórusok . A találkozó alkalmával adják át a Fasang-díjat, amit Fasang Árpád és családja alapított. Szavazással dől el, hogy az adott évben ki kapja az elismerést. Így a másik összkari darab Fasang Árpád egyik műve lesz – tudtuk meg a Vox Femina művészeti vezetőjétől, Hoffmann-né Kemenes Verától.

A szombati fellépések után kerül sor a közös ünnepségre és vacsorára melyet egy rendezvénysátorban tudunk megvalósítani. Vasárnap, különféle szervezett programokon vehetnek részt a kórusok. Ellátogathatnak a Monostori Erődbe, Neszmélyre vagy Észak-Komáromba.

Részletes program a csatolásban.
Kapcsolódó letölthető dokumentum

komarom.hu

hirdetés
Previous articlePaska: befejeződött a kettős állampolgárság ügyében Szlovákiával szemben folytatott EP-vizsgálat
Next articleRECEPTEK: Mákosguba torta