HAZA BELFÖLD Parlamenti választás – Patthelyzet körvonalazódik az eredmények tükrében, előre hozott választás sem...

Parlamenti választás – Patthelyzet körvonalazódik az eredmények tükrében, előre hozott választás sem kizárt

884
hirdetés
Pozsony, 2016. március 6. Bugár Béla, a Most-Híd vegyespárt elnöke (k) szimpatizánsokkal beszélget a párt szlovákiai parlamenti választások eredményváróján a pozsonyi Austria Trend Hotelben 2016. március 5-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Pozsony, 2016. március 6.
Bugár Béla, a Most-Híd vegyespárt elnöke (k) szimpatizánsokkal beszélget a párt szlovákiai parlamenti választások eredményváróján a pozsonyi Austria Trend Hotelben 2016. március 5-én.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Patthelyzet körvonalazódik a szombaton tartott szlovákiai parlamenti választások nem hivatalos végeredményeinek tükrében, a törvényhozásba belépőt nyert nyolc párt közti erőviszonyok a minimálisra szűkítették annak lehetőségét, hogy egy valamennyire is stabil kormánykoalíció jöhessen létre.

    Bár a meglepetések választásaként jellemezhető szombati voksolást sikerült megnyernie Robert Fico kormánypártjának, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) parlamenti mandátumainak több mint harmadát elveszítette, és távolról sem biztos, hogy sikerül majd kormányt alakítania. Hasonló a helyzet Ficóék ellenzékével is, melynek sorai teljesen átrendeződtek, és a hagyományos jobboldali pártok térvesztésének következtében még egy sokpárti koalíció esetén sem tudnának többségi kormányt alakítani. A kialakult erőviszonyok a külső támogatással kormányzó nemzeti-baloldali koalíció lehetőségétől kezdve egy hivatalnoki kormány megalakításán keresztül az előre hozott választásokhoz vezető patthelyzet kialakulásáig viszonylag sok lehetőséget vetítenek előre, azonban ezek mindegyike a politikai instabilitást hordozza magában.
    A választások hivatalos végeredményének kihirdetése után harminc nappal először összeülő új összetételű, 150 fős pozsonyi parlamentben az Iránynak 49 képviselői mandátuma lesz. Robert Fico a pártja által elért eredményről azt mondta: jobb szereplésre számítottak, de tény, hogy a választásokat megnyerték, ami arra kötelezi őket, hogy megpróbáljanak kormányt alakítani. Nem konkretizálta, hogy mely pártokat készülnek megszólítani koalíciós ajánlattal, azt azonban egy vasárnapi televíziós vitaműsorban elmondta: a lehetőségek palettáján öt párt van, ezek közé egyértelműen nem tartozik a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom – amelynek vezetőjével, Igor Matoviccsal a választások előtt Ficónak késhegyig éleződő konfliktusai voltak -, de Fico kizárta az együttműködés lehetőségét a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk – Néppárttal is.
    Az ötödikként befutó, Marián Kotleba vezette, 14 képviselői mandátumot szerzett párttal való együttműködéstől egyébként az összes parlamentbe került párt elzárkózott, még az Andrej Danko vezette, az utóbbi években jelentős arculatváltáson átesett Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is, amelynek elnöke Kotlebáékon kívül senkit sem zárt ki az együttműködés lehetőségei közül, és a negyedik legjobb eredményének köszönhetően 15 széket kap majd az új pozsonyi törvényhozásban.
    A voksoláson második legjobb eredményt elért liberális Szabadság és Szolidaritásnak (SaS) 21 képviselői széke lesz, és amennyiben Fico nem tud kormányt alakítani, az új kabinet megalakítására ennek a mozgalomnak az elnökét, Richard Sulíkot kérhetik fel.
    Az SaS egy sokpárti koalíció esetén a harmadikként végzett, és 19 képviselői széket szerzett OLaNO-nál, és a Boris Kollár vállalkozó vezette, politikailag besorolhatatlan újoncnak számító, 11 parlamenti széket magáénak tudó Család vagyunk (Sme rodina) kezdeményezésnél kopogtathat, illetve az eddig ugyancsak ellenzéki Most-Híd vegyes pártnál is, amely 11 képviselői mandátumot szerzett, de korábban Robert Fico pártjával sem zárta ki az együttműködés lehetőségét. Bugár Béla, a Most-Híd elnöke egyébként a választások eredményeire reagálva azt mondta: véget értek a reformpárti kormányról szóló álmok. Az SaS vezetője egy sokpárti kormány megalakításánk szándékával akár a Kereszténydemokrata Mozgalomból (KDH) kilépett Radoslav Procházka alapította, a voksoláson 10 képviselői helyet szerzett Hálót (Siet) is megszólíthatja, ám ilyen esetben is csak egy kisebbségi kormány megalakításának elvi esélyéről lehetne beszélni.
    A szombati parlamenti választás után előállt bizonytalanságot és egy előre hozott választás esélyét jól mutatja Rastislav Tóth politológus vélekedése, aki a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a választások a második lehető legrosszabb módon végződtek, az első az lett volna, ha húsz párt jut be a törvényhozásba, fejenként öt-öt százalékkal.
    A szombati parlamenti választás hivatalos végeredményeinek bejelentése vasárnap estére várható.


MTI

hirdetés
Previous articleIsmét parlamenten kívül rekedt az MKP, Kotleba 8%-ot szerzett
Next articleÍGY SZAVAZTAK A KOMÁROMI JÁRÁS TELEPÜLÉSEIN – RÉSZLETES EREDMÉNYEK