HAZA BELFÖLD Parlamenti megállj az uzsorakamatoknak

Parlamenti megállj az uzsorakamatoknak

786
hirdetés
44955A pénzügyi szolgáltatók júniustól már nem kínálhatják a bankitől lényegesen magasabb, ún. uzsorakamatokkal a gyorskölcsönöket. A parlament szerdán elfogadta a Polgári Törvénykönyv módosítását, amely szabályozza a nem banki szolgáltatásokat.

A maximális kamat nagyságáról a kormány dönt, de a törvény szerint nem haladhatja meg a banki kamatok dupláját.A pénzügyi szolgáltatókat arra is kötelezik, hogy alaposabban mérje fel a kölcsönt igénylők fizetőképességét. Véget ér hát az azonnali készpénkölcsönök kora,a hitelszerződéseknek nem lesz apróbetűs fejezete, és nem kaphatnak hitelt azok, akikről eleve feltételezhető, hogy fizetésképtelenek. Az ellenzék többszöri próbálkozását követően a Polgári Törvénykönyv ilyen irányú módositását a Smer kezdeményezte, de néhány ellenzéki képviselő is támogatta. Az elfogadott törvénybe hatvan év elteltével ismét bekerült, hogy mit kell érteni az „uzsora” fogalma alatt. Tomás Borec igazságügyi miniszter szerint logikus, hogy kölcsönhöz csak olyan személy jutahat, aki képes is azt visszafizetni, és ezt a hitelezőnek alaposabban fel kell mérnie.
Az elfogadott törvény értelmében minden olyan szerződés, amelyben a kamat meghaladja az aktuális banki kamat kétszeresét, uzsorakölcsönnek, azaz érvénytelennek minősül, magyarázta az egyik beterjesztő, Oto Brixi.
„Jóval nehezebb lesz az ügyfél ingatlanjának az elárverezése, sőt, kétezer euró alatti hátralék esetében erre nem is lesz mód. Megszűnik a készpénzfelvétel, tehát csak banki átutalással juthat hozzá az ügyfél a pénzhez”, sorolta a képviselő.
Vannak aggályok is az elfogadott törvény szigorával szemben,. A Lakossági Hitelnyűjtók Szövetségének munkatársa Ivan Kahanec úgy véli, a törvény fellenditi az illegális hitelpiacot. Mert azok, akik nem jutnak legális hitelhez, keresik a lehetőségeket, tehát színre lépnek a törvényen kivül álló valódi uzsorások.

BA, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleMegint elutasította a parlament a kétnyelvű vasúti táblákat
Next articleStohl András csak a pofonokból ért