HAZA HÍR-MIX Párkányi nyár – programok – csalogató

Párkányi nyár – programok – csalogató

395
hirdetés

Tombol a nyár, vagyis a hőség a tetőfokra hág!? Nagyon ezt érezzük, szinte minden korosztály, van aki szenvedi, van aki élvezi.
Párkányban minden év májusában beköszönt a nyár, ha esik, ha fúj, ugyanis ez a hónap a országos hírűvé vált, és kedvelt fürdőhely a VADAS nyitó hónapja. Merem ezt állítani a forró nyár (még mindig) elején, vagy a nyár derekán.


A minap kerekeztem a városba egy programra, s a 2 km-es távon Nána Párkány között már dugó volt e főútvonalon. Rögtön rosszra gondolva, balesetet színleltem. S a város elején kiderült, a Vadas fürdőbe várta sorát, a sok-sok idegen rendszámú személygépkocsi. Mondják ezekben a napokban 10-12 ezer strandoló van naponta a vízben és parton. A fürdő kapacitása annak ellenére, hogy évente bővítik valamivel – biztos nem ekkora létszám befogadó. (A város lakossága nincs egész 10 ezer).
A sétáló utca, üzletek napközben csendesek ilyen forróságban, persze a parkolások igénye soha nem lesz kielégítő egy ilyen nyári szezonban. A strandnál ugyan nagy lehetőség van, de ez az egyetlen parkoló, na meg a Duna partján lévő kisebb befogadó képességű.


Kulturális programban sincs hiány már a nyár kezdete óta. S most, hogy a régi dűledező színpadot egy modern korszerű váltotta, esztétikusabb kellemesebb itt a programok élvezése. Nemcsak a bebiztosított nézőtéri székek által, de végig az üzletsoron, szinte már minden üdítő, fagyizó, büfé és kávézó, sőt a Borok Háza is a járdára, szabad levegőre is kirakja kínálatát. Vagyis ami szem szájnak ingere sátrak alatt, programot nézve, hallva, is elfogyaszthatja kedvenc italát vagy ételét.
A kultúrműsorok, programok repertoárjában sincs hiány, leginkább a helyi művelődési ház szervezésében szervezik meg, közösségi, műkedvelő, sokszínű programjaikat. Minden évadban, de nyáron is helyet és napot kapnak a helyi és vendég kézművesek kistermelők, olykor kísérő programokkal. Nagyon kedvelt és fergeteges programok vannak kisgyerekek, családok számára. Este koncertek, hazai és szlovák vagy magyar ismert zenekarok zenéjét élvezhetik az érdeklődők. Nemrég a nemzetközi borfesztivál keretében az Ismerős Arcok koncertjén, mozdulni nem lehetett a téren sok száz méter hosszan. S a minap pedig egy új rendezvény honosítottak meg a szervezők, a Parkan Art Fest címmel. E napi program keretében a kézműves vásáron kívül szintén volt gyermek és néptánc program, bemutatkoztak a párkányi művészeti iskola csoportjai, a gimnázium vízió színjátszó itt debütáltak egy bemutatóval, ennek keretében került bemutatásra a PÁRTÁK A XXI. SZÁZADBAN nagyszabású kültéri kiállítás is. Volt réteshúzó verseny is, …….

Na, vége -hossza nincs a párkányi programoknak a nyár folyamán. S akik csak egy kellemes estére vágynak, s ha nincs éppen nagykoncert akkor az országos szinten is igen kedvelt nánai DALLAMVILÁG duó zenél, régi nosztalgia zenéjükkel a platán fák alatt, s élvezheti egykori kedvenc slágereit.

Szinte felsorolhatatlan a már sikeresen lezajlott és bemutatásra kerülő kulturális programok sokasága a városban, melyek persze nyár végéig folytatódnak. Érdemes eljönni ezekre is, nemcsak a forró strandra – ahol külön disco és egyéb zenétől hangos az éjszaka. A kora esti órákban már biztos talál kedvére valót, s ha mégsem, akkor egy kellemes csendes estét eltölthet a gyönyörű látványt nyújtó Duna parton, az ősi királyi város Esztergom árnyékában, szemben a Bazilikával.
A programok megtalálhatók a művelődési ház, akár a város honlapján vagy portálján.

Dániel Erzsébet

fotók, FB (műv.ház)

hirdetés