HAZA BELFÖLD Palkovič: Rázsochyt a költségvetésből kell felépíteni

Palkovič: Rázsochyt a költségvetésből kell felépíteni

677
hirdetés

A rázsochyi kórház megépítését kénytelen lesz Szlovákia a saját költségvetéséből finanszírozni, lehetetlen az uniós helyreállítási terv keretében felépíteni – jelentette ki Michal Palkovič egészségügyi miniszter, miután pénteken tájékoztatta a parlamenti pártokat arról, hol tart a projekt megvalósítása. Elmondta, hogy a projektdokumentáció nem megfelelő, a hibák eltávolítása pedig 3-6 hónapot igényelne.


„Olyan hiányosságok vannak, melyek felszámolását legalább 3-6 hónapra becsüljük. Ezért azt tartottuk a felelős eljárásnak, hogy ezt közöljük a pártok elnökeivel, és mivel belegyezésüket adták, a rázsochyi egyetemi kórházat az állami költségvetésből kellene megépíteni” – mondta Palkovič.
Szerinte módosításra van szükség a turócszentmártoni kórháznál is, mivel sikertelen volt a megépítésére kihirdetett pályázat. A kórházat ezután nem lehet teljes egészében finanszírozni az uniós helyreállítási tervből, csak a durva szerkezetig, az ún. shell&core szintig.
Ebben a helyzetben B tervet kell életbe léptetni, hogy ne veszítsük el az uniós támogatásokat. „Azt javasoljuk, kapjanak még egy esélyt azok a kórházak, amelyek a költségvetési szabályok szerint elkészítették a megvalósítási tanulmányokat. Június 6-án találkozóra hívnánk őket, hogy mutassák be a projektjeiket, hogy közösen kiértékelhessük, mennyire reálisak a megvalósítási határidők” – tette hozzá Lívia Vašáková helyreállítási tervért felelős miniszterelnök-helyettes.
Leszögezte, hogy kizárólag a helyreállítási tervben szereplő paraméterek alapján fognak dönteni, ilyen például a kivitelezés ideje, az ágyszám, a költségek. Szerinte a besztercebányai, a nagyszombati, a turócszentmártoni és az eperjesi kórház jöhet szóba, valamint a pozsonyi és a kassai gyermekkórház.
Az egészségügyi miniszter közlése szerint a pártok egyetértettek abban, hogy Pozsonynak új egyetemi kórházra van szüksége. „Bárki is kerül kormányra, nem hinném, hogy ne támogatná ezt, és ne keresné a megépítéséhez szükséges legjobb megoldást” – tette hozzá.

TASR

Fotó: facebook

hirdetés
Previous articleVisszatért Bajmócra gróf Pálffy János Ferenc portréja
Next articleAz eső sem hiúsította meg a magyar közösség erősítését szolgáló összetartozás táncát