HAZA RÉGIÓ Óvatos optimizmus Dél-Komáromban

Óvatos optimizmus Dél-Komáromban

883
hirdetés

fullvbA tavalyi év rendkívül feszes és racionális gazdálkodást követelt meg Komárom Város önkormányzatától. Az idei esztendő kiegyensúlyozottabbnak ígérkezik. A részletekről dr. Molnár Attila polgármestert kérdeztük.

Polgármester úr mielőtt belemerülnénk a 2013-as büdzsé számaiba, kérem tekintsünk vissza az elmúlt esztendő költségvetésére, honnan hová sikerült eljutni tavaly?

A tavalyi év nagyon nehéz volt, úgy szoktam fogalmazni, hogy amióta húsz éve megalakult az önkormányzat a 2012-év volt az egyik legnehezebb, legembertpróbálóbb esztendőnk. Az már 2011 második felében is nyilvánvaló volt, hogy sajnos a válság nem kerüli el városunkat. Egyértelmű volt, hogy Komárom sem bújhat ki a negatív hatások alól. Szerencsére azonban még idejében kezdtünk bele az átszervezésbe, és az ésszerűsítésbe. Ugyanakkor emlékszünk, hogy tavaly február környékén még bérfizetési problémáink is voltak, annyiban, hogy egy héttel csúsztunk a munkabérek kifizetését illetőn.

Városunknak 1 milliárd forint folyószámlahitele volt, és görgettünk magunk előtt több százmillió forintos lejárt határidejű tartozáscsomagot is. Mindezekkel összefüggésében, illetve mindezen tényezők okán csupa nehéz döntést kellett meghoznunk. Ide tartozott az elavult 2002-es adórendszer átalakítása, új adónemek bevezetése, az adómértékek emelése, az intézményi struktúra áttekintése, az intézmény összevonások megtétele, a párhuzamosságok megszüntetése. Ezen lépések, illetve az ezek alapjául szolgáló ésszerűsítés végül azt eredményezték, hogy a város működőképes maradt. Sőt, mivel évközben a helyi kis és középvállalkozásaink, illetve az ipari parkunkban lévő multinacionális cégek is némileg jobban teljesítettek, így az év végére lefaragtuk minden hiányunkat. Így ma elmondhatjuk, hogy városunk ott van aközött a 26 hazai város között, amelyeknek nincs se hitele, se tartozása. láthatjuk, hogy ma mikor a világban mindenütt dúl a válság, ez kivételes helyezetnek tekinthető.

Ezért pedig köszönet illet minden komáromit. Nemcsak a helyi vállalkozókat, a multikat, az intézményeket, az önkormányzati cégeket, hanem mindenkit személy szerint, aki itt él a városban. A komáromiak összefogása nélkül ez a város ma már nem lenne működképes. A barát a bajban ismerkszik meg, és azt gondolom, hogy a komáromiak jelesre vizsgáztak barátságból és felelősségtudatból. Látszik, hogy mindenki érezte, hogy nagy a baj és mindenki a maga területén járult hozzá, hogy ebből a nagy bajból mielőbb kilábaljunk. Az adófizetési fegyelem még soha nem volt ilyen erős, mint manapság. A kintlévőségünk mindösszesen 9 %, ami a mindenkori legalacsonyabb értéknek számít a városban. Egyértelmű, hogy a komáromiak összefogtak a bajban.

Ilyen háttérrel és előtörténettel indult tehát az idei költségvetés megtervezése, összeállítása…

Igen, és épp ennek az előtörténetnek az ismeretében mondhatom, hogy talán túl vagyunk a nehezén. Óva intenék azonban bárkit attól, hogy azt higgye, hogy innentől hátradőlhetünk, nincs más dolgunk, mint várni a Kánaánt, hiszen távolról sem ilyen rózsás a helyzet. Inkább egyfajta óvatos optimizmussal tekinthetünk az előttünk álló időszakra. Az világosan látszik, hogy városunk az átalakított önkormányzati finanszírozási rendszer nyertese lehet. Az új struktúrának köszönhetően több tízmillió forinttal több érkezhet a központi költségvetésből hozzánk, mint az előző esztendőkben…

Polgármester úr e bevezető után, kérem nézzük a konokértumokat…

Egyet le kell szögezni már most az elején: a város költségvetésének összeállításánál elsősorban nem a saját ötleteinket valósítottuk meg, hanem azok a beruházások és felújítások amelyek az idei büdzsében szerepelnek kivétel nélkül lakossági indítványként landoltak az elmúlt hónapokban a hivatalunk asztalán. És még valami mielőtt belemennék a részletekbe, a 2013-as költségvetés stabil alapokon nyugszik.

Hiány nem került tervezésre. mind a bevételi, mind pedig a kiadási oldalon kerekítve 4,8 milliárd forint szerepel. A büdzsé végleges elfogadás előtti több napos társadalmi egyeztetésen a Képviselő- testület tagjai, az intézményvezetők, a szakmai kollégiumok tagjai, a helyi idősügyi tanács küldöttei, a szakszervezetek, a városi tulajdonú cégek vezetői, valamint a hivatal szakmai apparátusa vett részt, valamint közmeghallgatás keretében a komáromiak is elmondhatták a véleményüket. A büdzsé 1 milliárd forintos beruházási-fejlesztési kerettel számol.

Kérem ismertesse a főbb pontokat!

Régi adósságunk a bérlakás-építési program újbóli beindítása, melyet idén tervezünk útjára bocsátani. Az útfelújítások között a koppánymonostori kerékpárút szélesítését, a Műszerész utca, a Puskaporosi út, a Maros utca, valamint a Tópart lakótelep tömbbelső rendbetételét említeném.

Járdafelújítások várhatók a Tóth Lőrinc utcában, a Madách utca és a Rüdiger tó mindkét oldalán, a Babits Mihály utcában, továbbá megújul majd a Tengerészeti emlékmű és környéke is.
A Táncsics utcai forgalom csökkentése érdekében ismét megnyitjuk a Sport utcát. Az Igmándi útra csatlakozás épül majd a hídnál. Az iskolás gyermek biztonságos átkelése érdekében a Száva utcánál és a Felvidéki utcánál új gyalogátkelőhelyet építünk. Megépül majd a Klapka György úti parkoló, a Honfoglalás utca burkolata is megújul, akárcsak a Kispatak utcáé és a Kalmár közi belső udvaré.

További útépítések várhatók a Bartók Béla utcában, a Magtár utcában, az Aranyember utcában, a Bozsik Iskola előtt zárt csapadékvíz-elvezető és parkoló kerül kialakításra.

Járdaépítések lesznek a Koppány vezér utcában, a Kossuth utcában (a Széchenyi utcától Színes Óvodáig parkolóval), a Török Ignác utcában, a Szőnyi út páratlan oldalán a Szőny-déli és a Mocsai út között, a Széchenyi út páratlan oldalán a Mocsai út és kórház között, a Petőfi út páros oldalán a Magtár és a Szabadság út között, a Laktanya közben, a Báthory utcában , a Koppány vezér utcában (az Újszállási utca és a Szúnyogvár utca között az északi oldalon). Mindezeken túl természetesen folytatódnak a közvilágítási beruházások is.

A költségvetés persze nem merül ki csupán az út és járdaépítésekből, felújításokból. Így továbbra is megtartottuk a kis- és középvállalkozások működési és fejlesztési támogatását, a civil szervezetek támogatási alapját, visszahoztuk az oktatási alapot, megtartottuk az egészségügyi és szociális alapot, valamint az intézmények kisebb munkálataira, rendezvényeire létrehoztuk az önállóan működő intézmények karbantartás alapját. A büdzsében található pályázati alapból pedig a megvalósuló és nyertes pályázataink önrésze biztosítható.

Ha már itt tartunk, a számos pályázat mellett, részt veszünk-e olyan kiírásokon is, amelyek stratégiailag fontosak a város számára?

Igen, mégpedig három ilyen jellegű pályázaton való részvételt emelnék ki. Az első a geotermikus energia pályázat, amelynek megvalósulása esetén éves szinten több tízmilliós milliós nagyságrenddel csökkenne a fűtésszámlánk. A projekt néhány év alatt visszahozná az árát. A második nagy vállalásunk az ipari park közművesítésének folytatása, míg a harmadik a távhő vezetékek cseréje, korszerűsítése. Ezen pályázatokról, illetve a beadásukhoz szükséges önrészek biztosításáról már a nyár folyamán tárgyalást kezdeményezünk a kormánnyal.

komarom.hu

hirdetés
Previous articleNőtt januárban a szlovák ipari termelés és a kereskedelmi mérleg többlete
Next articlePápaválasztás – Befejeződtek a konklávé előkészületei a Vatikánban