HAZA BELFÖLD Öt kórház szülészetét zárják be jövőre

Öt kórház szülészetét zárják be jövőre

767
hirdetés

Az új évtől bezárják a szinnai (Snina), a királyhelmeci (Kráľovský Chlmec), a nagyrőcei (Revúca), a miavai (Myjava) és a simonyi (Partizánské) kórház szülészeti osztályát. Ezeken a szülészeteken kevesebb mint 400 gyerek születik évente. A pácienseket a környékbeli kórházakba helyezik át. Ez a kórházhálózat optimalizálásának következő lépése – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Michal Palkovič, az egészségügyi minisztérium államtitkára.

Illusztráció, Pixabay

A tárca közölte, a közeli kórházak deklarálták, hogy tudják fogadni a szülő nőket. A homonnai, a varannói és a Nagymihályi kórház fogadja a Szinna környékéről érkező betegeket. A királyhelmecről és környékéről érkező szülő nőket Tőketerebesre és Nagymihályba irányítják. Nagyrőcéről Rozsnyóra  és Rimaszombatba, Miaváról Szakolcára, Pöstyénbe  és Trencsénbe, Simonyiból Nagytapolcsányba és Bajmócra irányítják a terhes nőket.
Az első szakaszban öt szintbe sorolta a kórházakat a minisztérium, és meghatározta azokat az alapvető orvosi ellátásokat, amelyeket az egyes szinteken nyújtani kötelező. A második fázisban a minisztérium a kiegészítő programokról döntött. A kért 1075 kiegészítés mintegy 77 százalékát jóváhagyták. Ennek során a döntéshozó figyelembe vette, hogy képesek-e teljesíteni a programot, van-e igény rá, valamint hogy megvannak-e az ehhez szükséges személyi, tárgyi és technikai feltételek. A szülészetek megtartásának feltétele az volt, hogy a kórházban évente legalább 400 szülést vezessenek le.
Palkovič tájékoztatása szerint a kórházak május végéig nyújthatják be újra a kiegészítő programokra vonatkozó kérelmeket. „Továbbra is szakmai diskurzust folytatunk a régiókban felmerült összes aggályról, de figyelembe veszünk néhány fontos sajátosságot is. A következő fordulóban folytatjuk az értékelést” – mondta.
Palkovič jelezte, hogy az egészségügyi minisztérium effektívebbé teszi a kórházak optimalizálásával kapcsolatos kommunikációt. Közölte, hogy a megyei képviselőkkel és a szakértőkkel közösen fel fogja keresni azokat a régiókat vagy kórházakat, amelyeket az intézkedés érint. Rendszeres megbeszéléseket tartanak, és erősítik a kommunikációt a betegekkel. „A személyes találkozók mellett szórólapokon és weboldalakon is tájékoztatni fogunk ” – tette hozzá.

Palkovič közölte, a napokban elküldik a kórházaknak a kiegészítő programokról szóló határozatokat. „A megyei képviselőkkel folytatott csütörtöki megbeszélésen leszögezték, hogy minden egyes döntést részletesen meg fognak indokolni” – tette hozzá.
Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke közölte, bár nem teljesen elégedettek az eredményekkel, de szerinte ez jó alap ahhoz, hogy az egészségügyi ellátás megfelelő legyen. Nagyra értékelte, hogy az egészségügyi minisztérium képviselői a kiegészítő programokról is tájékoztatni fognak. Ugyanakkor elmondta, néhány észrevételt még meg kellene fontolni.
Ondrej Lunter, Besztercebánya megye elnöke szintén üdvözölte a tényszerű vitát. „Láthatjuk, hogy a minisztérium nagyon érzékenyen mérlegelte, mi működik a régióban, és odafigyel az arra, hogy az egészségügyi ellátás általánosan elérhető legyen. A minisztérium által közzétett információk nagy részével azonosulni tudunk” – jelentette ki a megyeelnök, és rámutatott, hogy az egészségügyi ellátással kapcsolatos alapvető észrevételek továbbra is a nagyrőcei és a breznóbányai kórházból érkeznek, és hozzátette, üdvözli, hogy a minisztérium képviselői ez ügyben ellátogatnak ezekbe a kórházakba.
Erika Jurinová, Zsolna megye elnöke is elégedett a kórházhálózat optimalizálásának következő szakaszával. Elmondása szerint a legnagyobb fenntartások ezzel kapcsolatban főleg a liptószentmiklósi és a zsolnai kórházban vannak. „Apróbb dolgok mindenhol akadnak, Alsókubinban például egy kiegészítő program hiányzik, de – mint elhangzott – májusig van lehetőség újra kérvényt benyújtani, és felülvizsgálják a döntést” – tette hozzá a megyeelnök.

TASR

hirdetés
Previous articleFelébredt a mélyaltatásból a bajcsi cserbenhagyásos gázolás áldozata – példás összefogás indult Erikáért
Next articleHúsvét hétfőn 74 ember szorult orvosi ellátásra alkoholmérgezés miatt