HAZA GAZDASÁG Öt év alatt ötödével csökkentek a lakásárak Szlovákiában

Öt év alatt ötödével csökkentek a lakásárak Szlovákiában

970
hirdetés

Szlovákiában 2008 óta átlagban mintegy ötödével estek vissza a lakáscélú ingatlanok árai – derült ki a Postová Banka elemzéséből, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-nek.

    A vizsgált időszakban a lakáscélú ingatlanok átlagos árai 18,9 százalékkal estek vissza, ugyanakkor az árcsökkenés az utóbbi egy évben volt a legalacsonyabb mértékű, éves szinten 0,9 százalék. Ez utóbbi adat a lakásárak stabilizálódására utal.
    Szlovákiában a tavalyi év végén országos átlagban 1226 euróba (közel 370 ezer forint) került egy négyzetméter lakáscélú ingatlan, ez 285 euróval (mintegy 85 ezer forint) volt kevesebb mint öt évvel korábban.
    A lakások árai, mint hagyományosan, tavaly is Pozsony megyében voltak a legmagasabbak, egy négyzetméterért átlagban 1660 eurót kértek. Ugyanakkor az árak abszolút összegben ebben a régióban csökkentek leginkább, több mint 310 euróval, arányában ugyanakkor az egyik legkisebb mértékben, öt év alatt 15,8 százalékkal.
    Országos összehasonlításban a tavalyi év végén a lakáscélú ingatlanok Nyitra megyében voltak a legolcsóbbak, ott egy négyzetméterért 585 eurót kértek. Ebben a régióban 2008 óta 21,4 százalékkal lettek olcsóbbak a lakások, ez országos szinten az egyik legnagyobb, de nem a legnagyobb mértékű csökkenés volt.
    A legnagyobb mértékben a kelet-szlovákiai Eperjes megyében estek vissza a lakásárak, 2008 óta 25,1 százalékkal. Ebben a régióban a tavalyi év végén átlagban 787 euróba került egy négyzetméter lakás.
    A vizsgált időszakban a legkevésbé Besztercebánya megyében vesztettek áraikból a lakáscélú ingatlanok, egy négyzetméter itt  tavaly 737 euróba került, 13,4 százalékkal kevesebbe, mint öt évvel korábban.
    Szlovákiában a lakáscélú ingatlanok árai 2008 óta folyamatosan csökkennek, a visszaesés mértéke azonban a legutóbbi időszakban lényegesen lassult. Ennek ellenére a lakások hozzáférhetősége, a még mindig viszonylag magas árak a magas szintű munkanélküliség és az egyes régiókban kifejezetten alacsony jövedelmek összhatásainak következtében, még mindig alacsony. Jelenleg egy átlagos bérű szlovák lakos, teljes havi bére ráfordításával mindössze 0,6 négyzetméter lakást tud vásárolni.

MTI

hirdetés
Previous articleNőtt az ipari és az építőipar termelés Szlovákiában
Next articleHol van már a tavalyi hó…?