HAZA BELFÖLD Összevonják a megyei és a helyhatósági választásokat Szlovákiában

Összevonják a megyei és a helyhatósági választásokat Szlovákiában

1042
hirdetés

A szlovák parlament jóváhagyta csütörtökön az alkotmánynak azt a módostását, amely lehetővé teszi, hogy 2022-től Szlovákiában egyszerre tartsák meg a megyei és a helyhatósági választásokat.

    A módosítást jelentős többséggel, 109 vokssal 6 ellenében hagyta jóvá a 150 fős pozsonyi parlament.
Szlovákiában jelenleg mind a megyei, mind a helyi önkormányzatok vezetőit és képviselőit négyéves megbízatási időszakra választják, az egyes voksolások között azonban egyéves időbeli eltérés van. A most elfogadott módosítás egy alkalomra szólóan, egy évvel meghosszabbítja a soron következő – azaz idén ősszel esedékes – megyei választások eredményei alapján összeálló önkormányzati testületek megbízatási időszakát. Ezzel azonos évre esnek majd a későbbi megyei és helyhatósági választások.
Az ötlettel tavaly ősszel állt elő kormánypárti képviselők egy csoportja, akik felvetésüket részben takarékossági megfontolásokkal indokolták, részben pedig azzal, hogy a választások közös időpontja növelheti a választói részvételt.
Szlovákiában a megyei választásokon rendszerint kevesebben vesznek részt, mint az országos választásokon, a legutóbbi megyei voksoláson a részvétel alig haladta meg a 20 százalékot. Ennél kevesebben már csak az európai parlamenti választásra mentek el Szlovákiában, legutóbb 2014-ben alig több, mint 13 százaléknyian, ami a legalacsonyabb arány volt az EU-tagországok között. A helyhatósági választások részvételi aránya legutóbb (2014) meghaladta a 48 százalékot, a parlamenti választások részvételi aránya pedig rendszerint a legmagasabb, tavaly csaknem elérte a 60 százalékot.

 

MTI

kép: pixabay

hirdetés
Previous articlePolitikai rendőrségnek minősítette Ficóék szélsőségesség elleni alakulatát a Mi Szlovákiánk Néppárt
Next articleBejutott a Szlovák Kupa legjobbjai közé a komáromi röplabdacsapat