HAZA BELFÖLD Orosz embargó – Szlovákiában is a közvetett hatásoktól tartanak a leginkább

Orosz embargó – Szlovákiában is a közvetett hatásoktól tartanak a leginkább

705
hirdetés

Az oroszországi exportra is termelő szlovák hús- és tejipari cégek az Oroszország által csütörtökön elrendelt élelmiszer-behozatali tilalom közvetett hatásainak begyűrűzésétől tartanak leginkább, ennek lehetnek súlyos következményei – írta több szlovákiai lap is pénteki számában.

    A vezető szlovák lapok kiemelten foglalkoztak az Oroszország által csütörtökön hatályosított embargóval, amely egy évre bevezette az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából származó gyümölcs, zöldség, hús-, tej- és haltermékek importtilalmát.
    A Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti napilap pénteki írása szerint az embargó kilenc szlovák élelmiszeripari céget érint. Az érintett, a hús- és a tejiparban működő szlovák vállalatok mintegy fele országos jelentőségű, esetenként piacvezető termelő.
    A HN szerint bár a szlovákiai élelmiszeripar exportjának csupán négy százaléka irányul az EU-n kívüli országokba, az embargó komoly probléma az érintett vállalatoknak. Az orosz piac többük számára kulcsfontosságú, s akad köztük olyan, amely termelése kétharmadát ott értékesíti. Az érintett cégek az idei év első felében csaknem hatszáz tonna húsipari és közel kétszáz tonna tejipari terméket exportáltak.
    A szlovák lap rámutat: bár az érintett cégek termelésének kényszerű visszafogása is negatív hatásokkal járhat, a komolyabb következmények a közvetett hatások begyűrűzése után jelenhetnek majd meg. A lap a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPaPK) állásfoglalására hivatkozva megjegyzi: ilyen hatás lehet, hogy az exportjuk 96 százalékát az uniós piacon értékesítő szlovák élelmiszeripari termelőknek gondjaik támadhatnak az orosz embargó miatt telítetté váló uniós piacon, valamint az is, hogy a szlovákiai értékesítés árait is csökkentheti a többi uniós országban keletkező terméktöbblet.
    A HN leszögezi: az unió eddigi szankcióiról már kiderült, hogy célt tévesztettek, amit Moszkva mostani lépése, az embargó elrendelése is bizonyít. Hozzáteszi: az orosz válaszintézkedések sorában állítólag már felmerült az unióban előállított gépkocsik behozatalának tilalma is, aminek megvalósítása még súlyosabb következményekkel járhat, hiszen Oroszország a két jelenleg legnagyobb kapacitású szlovákiai autógyár – a pozsonyi VW és a zsolnai Kia – egyik legfontosabb felvevőpiaca.

MTI

hirdetés
Previous articleNem szerezne parlamenti többséget Fico kormánypártja egy felmérés szerint
Next articleNyolc százalékkal növelné a munkaügyi tárca a minimálbért