HAZA HÍR-MIX Örömteli hangulatban, Bajcson tartották a Szövetség Komáromi Járási Konferenciáját

Örömteli hangulatban, Bajcson tartották a Szövetség Komáromi Járási Konferenciáját

662
hirdetés

Nem túlzás azt állítani, hogy december 2-án este a bajcsi kultúrházban ünnepi hangulatban valósult meg a Szövetség Komáromi Járási Konferenciája, amely alaphangját megadták a két ifjú tehetség által elénekelt, nemzsettudat-erősítő dalok. Az összevont megyei és helyhatósági választások miatt az idén másodízben üléseztek a küldöttek, akik meghallgatták Forró Krisztián országos és Becse Norbert járási elnök választási eredményekről szóló beszámolóját, s az elnökükké ismét az utóbbit választva meg.

Miután Bachorec Ferenc, a Szövetség színeiben győzelmet aratott helyi polgármester üdvözölte a résztvevőket, köztük a párt országos és járási elnökét, valamint a megjelent országos elnökségi tagokat: Farkas Ivánt, Viola Miklóst, Rigó Konrádot, Orosz Örsöt, Bauer Ildikót, röviden bemutatta a községüket. Azután Forró Krisztián, a magyar párt elnöke és több országos elnökségi tag is hangsúlyozta: van mit ünnepelni az elért, nagyon jó választási eredmények miatt, de ezzel nem szabad beérni, ahelyett a magyar közösségünk érdekeit szem előtt tartva, tovább kell építkezni.
Gratulált a párt járási eredményéhez: a 41 járásbeli polgármester közül 22 vagy a Szövetség színeiben, vagy függetlenként a párt listáján, illetve annak támogatásával győzött. Pontosabban: a Szövetség által e járásban indított 26 polgármesterjelölt közül 18-nak szavazott bizalmat a helyi lakosság többsége, s 4 további olyan polgármesterük is sikert aratott, akik ugyan nem e párt listáján szerepeltek, de a választási kampány során élvezték annak támogatását. A megválasztható 310 helyi önkormányzati képviselő közül pedig 157 sikerében osztoztak, vagyis e párt által indított 239 képviselőjelöltjüknek 60 százaléka került be egy-egy városi vagy községi önkormányzatba. Kiemelte: a Nyitra Megyei Önkormányzatban e járásból 7 képviselőjük foglalhat helyet. Mint mondta: az elért eredménnyel elégedett, s továbbra is a magyar egység megerősítését szorgalmazza, hiszen a széthúzás nem vezethet sikerhez. A jelenlevőkkel közösen koccintott az örvendetes választási eredményre, ám arra is emlékeztetett, hogy a fontos bástyának számító Komárom és Gúta élére ugyan nem szövetséges polgármester került, de közösen kell dolgozni a későbbi sikerért.
„Kiemelten fontos az, hogy a Szövetség a Komáromi járásban nagyon erős legyen, s ezen fogunk dolgozni, hiszen a közelgő parlamenti választásokon elsősorban a Komáromi és a Dunaszerdahelyi járás nélkül nagyon nehéz lenne parlamenti képviseletet elérni. A közösségünk október 29-én új esélyt kapott, amivel minden szinten élnünk kell.“ Hangsúlyozta: a Szövetség országos viszonylatban a legsikeresebb pártnak számít azért is, mert a legtöbb, azaz több mint 500 ezer preferenciaszavazatot kapták a jelöltjei. Megköszönte az aktivistahálózat munkáját, amely a választók mozgósítása terén is áldozatos munkát fejtett ki. Végül az új polgármestereknek sikeres munkát kívánt e nehéz, folyamatos áremelkedésekkel terhelt időszakban, amikor a jövő évi költségvetés összeállítása is komoly kihívást jelent.

Az üléseken kihagyhatatlan napirendi pontokon kívül a leköszönő polgármesterek eddigi munkáját borral és közös tapssal köszönték meg. Közülük Földes Csaba 20 évig Csicsót, Horváth Árpád és Virág Ottó 16 évig Gútát, illetve Bajcsot, Aradi Mónika pedig 12 évig Bogyarétet irányította. Az esemény során Tóth Dorottya és Krnčan Milán lélekemelő-nemzettudaterősítő dalokkal fokozta az ünnepi hangulatot.

Miután a küldöttek Becse Norbert járási elnöknek a választásokról szóló, számokkal alátámasztott beszámolóját egyhangúlag elfogadták, titkos szavazással őt választották újra a párt járási elnökévé. A 78 meghívott küldöttből 67-en voltak a konferencián, ami 85,90 százalékos részvételt jelent. Az egyiküknek még a szavazás előtt távoznia kellett, végül a 66 voksoló közül 62-en igennel, 3-an nemmel szavaztak, 1 személy pedig tartózkodott.

Az elhangzott beszámolókkal kapcsolatos vitában több országos elnökségi tag és járási küldött is felszólalt. Egyebek mellett szó esett az országos és megyei aktuálpolitikai történésekről és a január 28-i országos pártkonferencia előkészületeiről. Véleményt nyilvánítottak a párt három platformjának további létével, illetve az esetleges megszűnésével kapcsolatban, s akadt, aki egységes pártkönyv kiadását javasolta.

Természetes dolog, hogy időnként véleménykülönbségek merülhetnek fel, hiszen a választópolgárokra is a sokszínűség és az egyes álláspontok, értékrendek közti eltérések jellemzők. Ezt tudatosítva, a továbbiakban is a gyűjtőpárt egységének megtartása és a parlamenti bejutás, illetve a magyar közösségünk országos szintű érdekérvényesítése a cél. Példa értékű a magyar képviselőink megyei szintű tevékenysége és lobbizása, aminek köszönhetően az utóbbi években jelentős összegekből újulhattak meg a magyarlakta településeken megyei fennhatóság alatt működő oktatási, kulturális, szociális intézményeink, valamint a másodosztályú útjaink, s hosszasan sorolhatnánk a régebben el sosem ért, kimagasló eredményeket.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleÍgy telt az első negyedév a Selye Gimi környezetvédelmi csapata számára
Next article38,9 százalékkal emelkedett az influenzások száma