Kezdőlap DUNATÁJ Óriási túlszámlázásokra derült fény A KOMVaK Rt. beruházásainál

Óriási túlszámlázásokra derült fény A KOMVaK Rt. beruházásainál

621
MEGOSZTÁS

A Legfelsőbb Számvevőszék megállapítása szerint Bastrnák idejében a képviselők szeme előtt csalták el a támogatási pénzeket

A Legfelsőbb Számvevőszék (Národný kontrolný úrad) jelentése valóban sokkoló adatokat tartalmaz. Az EU illetékes szervének felkérése ugyanis azt vizsgálták, hogy miért nem teljesíti Szlovákia a szennyvízhálózat kibővítésére és kihasználtságára vonatkozó javaslatokat, illetve azt, hogy az egyes üzemek a kivitelezés során hogyan gazdálkodtak ennek a célnak a megvalósítására adott támogatással. Komáromra nézve nem éppen kedvező a jelentés tartalma.

A hivatal szakértői hatalmas eltéréseket és sok esetben jelentős árkülönbségeket fedeztek fel a 2007 és 2013 közötti időszakban elvégzett munkálatok elemzésekor. Egyrészt azt vizsgálták, hogy a befektetések milyen és mekkora kiadással történtek, illetve azt, hogy az átadott szennyvízvezetékekre a lakosság hány százaléka kapcsolódott rá. A vizsgált időszak alatt 101 felhasználó (települések, víz- és csatornaművek) több mint 1 milliárd eurót fordított szennyvízszivattyúk kiépítésére, miközben 63 felhasználó 289 148 millió eurót költött szennyvezeték kiépítésére, vagy bővítésére. Legnagyobb megdöbbenésükre az egyes kivitelezők jelentős árkülönbségekkel, túlárazásokkal végezték el a munkálatokat. Húsz százalékos árkülönbséget 134 kivitelezőnél találtak. Négy vállalatnál az árdrágítás összege 327, illetve 1 056%-kal volt magasabb, mint az előirányzott. Ezek az ólublói és kočovcei városi beruházások, az Észak-szlovákiai Víz- és Csatornázási Művek, valamint a KOMVaK RT. voltak. Több, mint 100%-os árdrágítást állapítottak meg a hivatal dolgozói Kassa Krásna lakónegyedénél és Csejte (Čachtice) esetében is. A legtöbb esetben a PVC-U vezetékeknél, lecsatlakozó és könyökelemeknél, a beton és az aszfalt áránál volt tapasztalható. Ha csupán ezeket az elemeket megfelelő áron vették volna meg, az államkasszában húsz százalékkal több, azaz 3,5 milliós megtakarítás maradt volna. A vizsgálat szerint a legnagyobb árdrágítással Komárom „büszkélkedhet”.
Az alábbi grafikon érdekes összehasonlításra ad lehetőséget…

DUNATÁJ HETILAP 18/2018

 

hirdetés