HAZA BELFÖLD Orbán Viktor az MKP-ban: Napirendre kerülnek a nyitott kérdések is

Orbán Viktor az MKP-ban: Napirendre kerülnek a nyitott kérdések is

756
hirdetés

Az Magyar Közösség Pártja székházában tett közel egy órás látogatást Orbán Viktor magyar kormányfő Martonyi János külügyminiszter kíséretében május 15-én. A párt elnökségének tagjaival és európai parlamenti képviselőjelöltjeivel találkoztak.
45776a 1
Berényi József MKP-elnök megköszönte Orbán Viktornak, hogy ismételten ellátogatott az MKP székházába. „Ez már45776 1 íratlan szabály, hogyha magyar kormány tagja érkezik Pozsonyba, meglátogat bennünket” – jegyezte meg a vendéglátó. Mivel a magyarországi vendégek nem álltak a sajtó rendelkezésére, a megbeszéléseket követően Berényi József számolt be a részeltekről. Elmondta, áttekintették a szlovák-magyar kapcsolatokat, ezen belül a kisebbségi kérdéseket is, az ukrajnai helyzetet, Európa biztonság- és gazdaságpolitikáját.
„Minket leginkább a magyar kormány prioritásai érdekeltek Szlovákiával, illetve a felvidéki magyarsággal kapcsolatban. A miniszterelnök úr biztosított bennünket, hogy a nyitott kérdések is napirendre kerülnek majd” – közölte Berényi.
„Az első négy év ugyanis a bizalomépítés jegyében telt Szlovákia, Magyarország és a két miniszterelnök között, de „most már a kisebségi kérdések bennünket érintő, sokszor nagyon fájó részei is terítéken lesznek. Mi ezt természetesen üdvözölni tudtuk” – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak az MKP elnöke.
Berényi tájékoztatta a vendégeit arról is, hogy már elkészült a párt autonómia-koncepciója, de úgy értékelték ki 45776 3a helyzetet, hogy az államfő- és az európai parlamenti választás időszaka nem a legmegfelelőbb a nyilvánosságra hozatalára, nehogy jelöltjeiket ebbe az egy témába erőltessék bele.
„Ami késik, nem múlik. Orbán Viktor kijelentése és a mi elképzeléseink találkoznak, mi is úgy gondoljuk, hogy a magyarság megmaradásának intézményi eszközei bővítésre szorulnak, ezek pedig a Nyugat-Európában már működő kisebbségi önkormányzati rendszerek átvétele lenne” – jelentette ki Berényi.
A magyar kormány átalakulását követően újabb konzultációkra kerül sor az MKP és a magyar fél között.

4577645776 245776 4

BA, Felvidék.ma
Fotók: Oriskó Norbert

hirdetés
Previous articleSzélvihar – kárbejelentés
Next articleFeladták az eltűnt magyar keresését a Himalájában