HAZA KÜLFÖLD Orbán: új fejezet kezdődik Magyarország és Szlovákia közös történetétben

Orbán: új fejezet kezdődik Magyarország és Szlovákia közös történetétben

1049
hirdetés

Magyar-szlovák kormánycsúcstalálkozó BudapestenMagyarország és Szlovákia egymáshoz fűződő viszonya a politikai és személyes bizalmon nyugszik – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a magyar-szlovák kormányzati csúcstalálkozót követő sajtónyilatkozatában. A két kabinet képviselői több kétoldalú megállapodást is aláírtak, amelyek Orbán Viktor szavai szerint új fejezetet nyitnak a két ország közös történetében.

A magyar és a szlovák kormány megállapodott arról, hogy 2014 és 2020 között 25 új határon átvezető utat nyitnak meg, a meglévő határátkelők közül többet akadálymentesítenek, illetve felújítanak, valamint közös bizottságot hoznak létre a határ menti közösségi közlekedés újraindítására.
Emellett döntés született a két ország áram-, illetve gázvezetékeinek összekapcsolásáról is – tette hozzá a magyar miniszterelnök.
Orbán Viktor elmondta, arról is tájékoztatta Robert Fico szlovák kormányfőt, hogy a sátoraljaújhelyi két tannyelvű és a békéscsabai szlovák nyelvű iskola felújítására a magyar kormány a legutóbbi ülésén jelentős összeget szavazott meg, mert „a magyarországi szlovák kisebbség fontos szerepet játszik a két ország bizalomra épülő kapcsolatában”.

MTI

hirdetés
Previous articleKomáromban újra dörögtek a történelmi fegyverek
Next articleKomáromi evezős gyerkőcök sikere a Trencséni Regattán