HAZA BELFÖLD Önkéntes lesz az országos tesztelés Szlovákiában

Önkéntes lesz az országos tesztelés Szlovákiában

2339
hirdetés

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában. Aki azonban nem vesz részt rajta, kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia – közölte Igor Matovič miniszterelnök Szlovákia biztonsági tanácsának keddi ülése után Pozsonyban.

    „A kormánykoalíció egyértelműen az önkéntes tesztelést támogatja” – mondta Matovic újságíróknak.
    A pozsonyi kormány vasárnap döntött arról, hogy az ország egész lakosságát koronavírus-tesztnek vetik alá.
    A nagyméretű akció, amelynek előkészületei a nyilvánosság kizárásával már három hete folynak, a hét végén kezdődik el néhány, a koronavírus-járvány által leginkább veszélyeztetett járásban próbateszteléssel. A tesztelés többségét két hétvégén – október 30-a és november 1-je, valamint november 6-a és 8-a között – fogják lebonyolítani.
    Az embereket – Szlovákiának több mint ötmillió lakosa van – antigén-tesztnek vetik alá, amelyből az állam mintegy 13 millió darabot rendelt. A tesztelés eredménye mintegy 15-30 perc elteltével már kiértékelhető.
    A szlovák biztonsági tanács ülésén Zuzana Caputová államfő is részt vett, aki korábban kifogásolta, hogy először a sajtóból értesült a tervekről. Igor Matovic kormányfő ugyanis az európai uniós vezetők múlt heti csúcstalálkozóján elképzeléseit megosztotta néhány kollégájával anélkül, hogy előzőleg minderről tájékoztatta volna országa elnökét. Matovič később elismerte, hogy hibázott, és elnézést kért az államfőtől
    „Úgy vélem, hogy részletesen és átfogóan megválaszoltuk az elnök asszony minden kérdését” – jelentette ki a kormányfő.
     A hivatalos közlések szerint az egész országban mintegy 6000 tesztelési helyet alakítanak ki, a szám lényegében megfelel a választói körzetek számának. Egy-egy tesztelőhelyen átlagban hét-nyolc emberre lesz szükség, akikhez még önkéntesek is társulnak. Az akció lebonyolításába a hadsereget is bekapcsolják. Jaroslav Naď védelmi miniszter azt mondta, hogy a hadsereg 8000 katonát mozgosított a tesztelés lebonyolítására. A szükséges fertőtlenítéseket szintén a katonák fogják biztosítani.
    A kormány országos koronavírus-tesztelési terve egyébként nem talált egységes fogadtatásra Szlovákiában. Sokan, köztük például a magánorvosok szövetsége, vitatják ezt a döntést, a települések polgármesterei pedig a hatékony és praktikus kommunikációt hiányolják az állam részéről.
    „Nem készítették elő megfelelően, helytelen és veszélyes az átfogó országos tesztelés” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a magánorvosok szövetsége. A szövetség szerint a terv számos kérdést vet fel, ezért javasolják a leállítását és azt, hogy tárgyaljanak róla.
    Marek Krajčí, egészségügyi miniszter felhívással fordult az egészségügyi dolgozókhoz és a diákokhoz, hogy segítsenek az akció lebonyolításában.
    A szlovákiai kórházakban jelenleg 638 beteget kezelnek, akik közül 51 szorul lélegeztetőgépre – közölte kedden Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője.
    


MTI

hirdetés
Previous articleMi a baj Komárom városvezetésével?
Next articleAz MKP Komáromi Helyi Szervezetének tiltakozása a városi közvagyon kezelésének módjával kapcsolatban