HAZA GAZDASÁG Olcsóbban kaphatná a földgázt a szlovák gázművek a Gazpromtól

Olcsóbban kaphatná a földgázt a szlovák gázművek a Gazpromtól

1270
hirdetés

gazA jelenleginél olcsóbb gázt ajánlott az orosz Gazprom a Szlovák Gázipari Vállalatnak (SPP) – közölte a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági lap hétfőn.

A HN információi szerint a Gazprom az érvényben lévő szerződés módosítását javasolta az SPP-nek. Az információt a Gazprom nem kívánta kommentálni, az SPP ugyanakkor elismerte, hogy tárgyalnak a beszállítási szerződés feltételeinek módosításáról, ám az egyeztetés még nem zárult le.
A többségi állami tulajdonban lévő SPP, amely a legnagyobb gázszállítással, -raktározással és -értékesítéssel foglalkozó vállalat Szlovákiában, jelenleg egy 2008-ban, 20 évre kötött szerződés alapján vásárolja a földgázt az orosz cégtől. A földgáz szerződésben szereplő árát 2011-ben már csökkentette a Gazprom, a módosítás mértékét azonban nem hozták nyilvánosságra.
A HN szerint a szerződés feltételeinek módosítása nyomán várhatóan csökkenni fog az SPP vesztesége, amely tavaly mintegy 80 millió euró (megközelítőleg 24 milliárd forint) volt. A gázművek vesztesége  abból származik, hogy az állami árszabályozás miatt  az SPP jelenleg a vételárnál olcsóban értékesíti a gázt a háztartásoknak. A veszteséget a vállalat más tevékenységéből származó nyereségéből finanszírozza.
Amennyiben a szerződési feltételek módosulásából keletkező többletet az SPP a hiány pótlására használja, kérdéses, hogy a vállalat csökkenteni fogja-e a gáz fogyasztói árát – olvasható a cikkben.
A szlovák kormány arra hivatkozva, hogy ellenőrzés alatt kívánja tartani a lakossági gázárakat, szeptemberben megvásárolta az SPP cégcsoport azonos nevű központi vállalatának 49 százalékos részvénycsomagját a cseh Energetikai és Ipari Holdingtól (EPH) a vállalat 59 millió eurós (megközelítőleg 17,7 milliárd forint) tartozásának átvállalásával. Mivel a többségi részvénycsomag korábban is a szlovák állam tulajdonában volt, így a vállalat teljes egészében állami ellenőrzés alá került.

MTI

hirdetés
Previous articleKiállítás a Zichy-palotában a lévai Barsi Múzeum gyűjteményéből
Next articleSzlovákiában háromszorosára nőtt a jelzáloghitelek összege hét év alatt