HAZA Egyéb Október 23-i megemlékezések a Felvidéken

Október 23-i megemlékezések a Felvidéken

779
hirdetés

A Felvidéken is megemlékeznek az 1956. október 23-án kitört forradalomra. Több településen is koszorúzással valamint kultúrműsorral emlékeznek meg ötvenhat hőseire.
Az október 23-án kirobbant forradalom a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. Magyar nemzet a sztálinista diktatúra és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharcot 56′ októberében. Mindez október 23-án a budapesti diákok békés tüntetésével kezdődött, s a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be november 11-én.
Felvidék több településén már lezajlottak a megemlékezések. A Nagykürtösi járásban található Kóvár községben a Regnum Marianum Imakilenced 4. állomásának keretei közt emlékeztek meg október 19-én a forradalom áldozataira. Október 22-én Sárospatakon portálunk tudósítója, Balassa Zoltán tartott előadást 56 csehszlovákiai visszhangjáról.
Ugyancsak szerdán emlékeztek meg a hősökre Nagykaposon. A Magyar Közösségi Házban tartotta meg közös megemlékező rendezvényét a Csemadok Nagykaposi Alapszervezete és Hidaskürti Magán Szakközépiskola.
Október 23-án is számtalan felvidéki magyar közösség emlékezik 56 hőseire.
Dunaszerdahelyen 16 órakor kezdődik a megemlékezés. Az 1956-os forradalom 58. évfordulójának városi ünnepségén közreműködik az Aranymetszés verséneklő együttes. Bővebben az Eseménynaptárunkban ITT>.
Ipolyságon a Megbékélés Kapujánál kezdődik a megemlékezés. A helyi magyar szervezetek közösen szervezik meg az eseményt. A köztemető impozáns emlékművénél helyezik el a tisztelet koszorúit. Beszédet mond Oros Zoltán, az MKP polgármesterjelöltje. Ezt követően a MyHont Caféban folytatódik a program, hol Vödrös Attila folytat kötetlen beszélgetést az 56-os eseményekről. Bővebben az Eseménynaptárunkban ITT>.
Komáromban 17 órai kezdettel szervezik meg az ünnepi rendezvényt. Az MKP Komáromi Helyi Szervezete valamint az MKP Komáromi Járási Elnöksége gyertyás megemlékezést tart a volt pártház előtt. Beszédet mond Czíria Attila polgármesterjelölt. Bővebben az Eseménynaptárunkban ITT>.
Pozsonyi Casinoban filmvetítéssel emlékeznek az októberi eseményre. A 17 órai filmvetítés műsorfelelőse Frideczky János. Bővebben az Eseménynaptárunkban ITT>.
Somorján 18 órakor kezdődő megemlékezésen a helyi Corvin Mátyás Alapiskola diákjai lépnek fel. Az est ünnepi szónoka Kovács László gimnázium tanár. Bővebben az Eseménynaptárunkban ITT>.
Az MKP Szepsiben tartja meg ünnepi megemlékezését. A helyi római katolikus templomban 18 órai kezdettel Mága Zoltán és az Ymiso Kamarazenekar ad koncertet. Az ünnepi estén beszédet mond Berényi József, az MKP elnöke. Bővebben az Eseménynaptárunkban ITT>.

49458x

Országszerte a hét hátralévő napjaiban is tartanak még 56-os megemlékezéseket. Így Hegysúron is , ahol október 24-én, pénteken kerül sor a tisztelgő programra. A Csemadok Hegysúri Alapszervezete (Szenci járás) szervezésében valósul meg az „Emlékezés az 1956-os forradalomra” című rendezvény 19 órai kezdettel a házasságkötő teremben. Vetítéssel összekötött előadást tart Baráth Gábor, történész. Bővebben az Eseménynaptárunkban ITT>.
A Via Nova ICS sajószentkirályi alapszervezete (Rimaszombati járás) október 24-én, pénteken 18.00 órára a helyi barokk kastély udvarán emlékezik. Bővebben az Eseménynaptárunkban ITT>
Érsekújváron az ünnepi megemlékezés egy nemes ügy pártfogásával párosul, melyre október 25-én kerül sor. Az Emlékezzünk együtt az 1956-os forradalom hőseire elnevezésű megemlékező program bevétele a gróf Esterházy János érsekújvári emlékművének a felállítását szolgálja. Bővebben az Eseménynaptárunkban ITT>.
A Felvidék.ma több helyszínről is tudósít a nap folyamán.

Felvidék.ma

hirdetés