HAZA BELFÖLD Ódor: 50 milliós uniós támogatás megy a roma járőrszolgálatok biztosítására

Ódor: 50 milliós uniós támogatás megy a roma járőrszolgálatok biztosítására

645
hirdetés

50 millió euró uniós támogatást lehet fordítani a roma járőrszolgálat biztosítására a településeken – jelentette ki hétfői közös sajtótájékoztatóján Ódor Lajos kormányfő és Balík Péter befektetési miniszter. Ódor hozzátette, a roma járőröket elfogadják a településeken és hozzájárulnak a közrend fenntartásához.

FOTO TASR – Pavel Neubauer

„A megelőzés mindig hasznosabb, mint a represszió, és ezeknek a polgári járőrözéseknek köszönhetően komolyabb problémák és erőszak nélkül fenntartható a rend. A rendőrség afféle meghosszabbított karjaként működnek” – mondta a kormányfő.
A pályázat keretében minimum kettő, maximum 12 személy teljes munkaidős foglalkoztatására lehet pályázni, attól függően, hogy a településen hány lakosa van a roma közösségnek. A település vissza nem térítendő támogatást is kérhet a projekt megvalósításának egyéb költségeire, az alkalmazással kapcsolatos tételek 30 százalékáig.
A roma járőrözés működtetésének fő célja az életkörülmények javítása azokon a településeken, ahol jelentős roma közösség él, általában bizonyos fokig elszigetelten. A cél a rendfenntartás, az élet és vagyon védelme, tájékoztató-megelőző tevékenység – részletezte Ján Hero romaügyi kormánybiztos. Hozzátette, komoly igény van a roma járőrözés fenntartására.
„A közösségen belül a roma járőrök példaként jelennek meg, ez is rendkívül fontos tényező” – tette hozzá a kormánybiztos.
A pályázat feltételeit a korábbi projektek tapasztalataihoz és a helyi önkormányzatok igényeihez igazították. Bármelyik község jelentkezhet, ahol legalább 80 roma lakos él a 2019-es Roma Atlasz adatai alapján. A pályázaton a fejlettebb települések is részt vehetnek. Nyitott pályázatról van szó, folyamatosan lehet jelentkezni, amíg a keretösszeget ki nem merítik.
Marcel Šaňa, a kassai (Košice) Luník IX polgármestere arról számolt be, hogy a projekt bevált. „Miután bevezettük a Luníkon, rohamosan javult a közbiztonság, ezt az állami rendőrség is igazolta. A roma járőrök például a gyerekek iskolába járását is felügyelték, ami nagyon rossz volt, de ezután javult a helyzet” – jelentette ki Šaňa.
Azt is hozzátette, nagyon jó, hogy a feltételeket úgy alakították át, hogy nemcsak települések, hanem városrészek is jelentkezhettek.
Balík Péter elmondta, a marginalizált roma közösségek integrálására összesen 900 millió eurós uniós támogatás áll rendelkezésre, ezért is fontos, hogy megfelelően működjön a kormánybiztos hivatala, és szétoszthassa az összegeket.
Roma járőrszolgálat eddig már 250 településen létezett, összességében 1400 személyt foglalkoztattak a projektek keretében, 93 százalékuk roma nemzetiségű volt.

TASR

hirdetés
Previous articleFontos Nyitra megyei és komáromi témákról tájékoztattak a Szövetség politikusai
Next articleÓdor: Nincs pénz az önkormányzatok energiaárak miatti kompenzálására