HAZA RÉGIÓ Nyelvdiploma az SJG-ben

Nyelvdiploma az SJG-ben

991
hirdetés

Nyelvdiploma

A 2015/16-os tanévben a Selye János Gimnázium DSD-programja ismét lehetőséget biztosított felsőfokú német nyelvvizsga megszerzésére. Ez éven nyolcan készültünk a megmérettetésre Szénássy Edit tanárnő vezetésével.

A DSD típusú nyelvvizsgák felkészítését eddig osztályfőnökünk, Fekete Judit vezette, neki köszönhettük, hogy harmadik évfolyamban ugyanezen vizsga B1 szintjét már teljesítettük. Ez a tapasztalat mindenképpen hasznosnak bizonyult a C1, illetve B2 szintű eredmények eléréséhez.

Az idei vizsga szintén több részből állt. Első körben minden energiánkkal igyekeztünk az írásbeli részre koncentrálni, ahol eddig még számunkra ismeretlen követelmények, kritériumok merültek fel. Bevallom őszintén, ez a rövid felkészülési időszak nem volt félelmektől, izgalmaktól mentes. Hosszú órákat töltöttünk fogalmazások írásával, a megfelelő szófordulatok tanulásával, szöveghallgatási feladatok gyakorlásával.

A szóbeli vizsgát is lázas készülődés előzte meg. Mindnyájunknak egy német vonatkozású projekttémát és az ahhoz kapcsolódó prezentációt kellett készítenünk. A második részben egy helyben kapott igényes témakört kellett improvizatív módon kifejtenünk. A háromtagú vizsgabizottság elnöke Frank Bloch úr volt Németországból.

Az eredmények májusban érkeztek meg. A nyelvdiplomák ünnepélyes átadására a vágsellyei városházán került sor, ahol a Juraj Fándly Gimnázium DSD-s diákjai egy kedves műsorral fogadták a résztvevő iskolákat: a besztercebányai Evangélikus Gimnázium, az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium és a szlovák tannyelvű gimnázium, valamint a komáromi Selye János Gimnázium diákjait. A diplomákat Bernd Richard Österlen úrtól, az Osztrák Nagykövetség kultúrattaséjától, illetve Gudrun Telge asszonytól, a DSD-nyelvprogram szlovákiai koordinátorától vehettük át.

Ahogy az a nyelvvizsga-bizonyítványon is szerepel, ezáltal lehetőségünk nyílt németországi, illetve ausztriai egyetemeken való továbbtanulásra. Az ünnepségen többek között elhangzott az is, hogy jelenleg Szlovákiában négyszáz német vállalat biztosít munkalehetőséget. Így ezzel a diplomával a tarsolyunkban akár itthon is szép lehetőségek tárulkoznak elénk. Ezen kívül nekünk, akik az érettségit követően magyarországi tanulmányokat tervezünk, rendkívül fontos, hogy a magyarországi felvételi rendszerben a nyelvvizsgáért jelentős többletpontokat kaphatunk.

Mindezekért szeretnék az egész csoport és magam nevében is egy nagy köszönetet mondani felkészítő tanárainknak, akik az idő fogytával sem veszítették el a reményt, hogy végül eredményesek leszünk, hogy meg tudunk felelni a feltételeknek és azért, ahogy végtelen türelemmel javították munkáinkat, hallgatták az előadásainkat és rendületlenül biztattak.

Köszönjük!

Hunčík Rebeka (IV.D)

hirdetés
Previous articleCsehországban is kiválóan szerepelt a Seishin Karate Klub különítménye
Next articleMEGHÍVÓ KÖNYVBEMUTATÓRA