HAZA HÍR-MIX November 24-én tartja alakuló ülését az új komáromi városi önkormányzat

November 24-én tartja alakuló ülését az új komáromi városi önkormányzat

504
hirdetés

E hetekben Szlovákia-szerte az új városi, községi és megyei önkormányzatok alakuló üléseire készülődnek. Ez alkalommal Keszegh Bélával, Komárom régi-új polgármesterével az időszerű teendőikről, így a képviselőtestület és az amellett működő szakbizottságok kialakításáról, valamint a 2023-as évi költségvetés tervezett idei elfogadásáról s az adventi előkészületekről is beszélgettünk.

Mikor és hol kerül sor az új városi önkormányzat alakuló ülésére, s annak melyek lesznek a fő napirendi pontjai?
November 24-én, csütörtökön 15 órától, a Tiszti Pavilon dísztermében tartjuk az új komáromi önkormányzat alakuló ülését, ahol a hagyományokhoz híven esküt tesznek a megválasztott képviselők, továbbá jóváhagyjuk a testület mellett működő, különféle szakbizottságok összetételét. Mivel az ünnepi ülés lesz, ezenkívül csak a nagyon fontos munka jellegű napirendi pontokat iktatjuk be. Például az oktatásügy kapcsán fel kéne oldanunk egy korábban elfogadott határozatot azért, hogy az érintett intézmények mielőbb költeni tudjanak bizonyos tételekre…

Lesz-e változás az alpolgármesterek személyét illetően, és szóba kerülhet-e a polgármesteri, alpolgármesteri bérek, valamint a képviselők és a bizottsági elnökök, tanácstagok juttatásainak esetleges emelése?
Ahogy eddig volt, úgy ezután is 1,3 alpolgármestere lesz Komáromnak: Varga Tamás 100, Ondrej Gajdáč alpolgármester pedig 30 százalékos munkaviszonyban volt, s ezen nem is akarunk változtatni. A polgármesteri bér nagysága az adott település lakosságszáma alapján, törvényből adódik, s azt csak oly ́ mértékben lehetne növelni, hogy a testület ahhoz megszavazna bizonyos jutalékot. Nos, többletpénzt eddig sem kaptam, s valószínűleg az új választási ciklusban sem emelkedik a fizetésem. Egyébként e bérek és juttatások nagysága mindig nyilvános, s valamennyi felkerül Komárom város honlapjára. Tehát ilyen jellegű döntésre nem kerül sor az alakuló ülésen.

Terveznek-e változtatást a szakbizottságok struktúrájában – újabbak létesítésével, vagy megmarad az eddig bevált szerkezet?
Jelenleg még tárgyalunk arról, hogy némi apró módosítást – pontosítást eszközölnénk a szakbizottságok témáit illetően, minek következtében az elnevezésük is részben módosulna. Újdonságnak számít majd az, hogy az alakuló ülésen a szakbizottságok elnökein kívül azok tagösszetételét is el akarjuk fogadni, ami négy évvel ezelőtt nem így volt. Akkor ugyanis csak a bizottságok elnevezését és az elnökök személyét hagytuk jóvá. Ezt a módosítást az indokolja, hogy az egyes bizottságokon belül is mihamarabb tárgyalhassanak a város tervezett jövő évi költségvetéséről, amit a december 15-re tervezett, első munka jellegű ülésünkön szeretnénk elfogadni. Hozzáteszem: a bizottsági alelnökök személyéről pedig nem a testület dönt, hanem őket a bizottsági tagok választják majd meg.

Köztudott, hogy a Függetlenek Komáromért – 4KN csoport 19 képviselőjén kívül a Szövetség párt 3 képviselője, valamint 3 független képviselő is bejutott a városi parlamentbe. Ők mennyi bizottsági, esetleg bizottsági elnöki helyet kapnak?
A bizottságok összetételéről e napokban egyeztettem – egyeztetek az érintett felekkel. Megbeszéljük, hogy úgy a Szövetség bejutott képviselői, mint az önálló vonalon indult függetlenek a városi tanácsban és a szakbizottságokban is helyet kapnak, s bizottsági elnöki posztot is felajánlunk nekik. Folyamatosan kapom a visszajelzéseket. Senkit sem akarunk kiszorítani a munkából, de minden esetben a képviselők bejutási aránya lesz a mérvadó. Ezzel kapcsolatban további részleteket még nem kívánok elárulni, mert mindezt nem előzetesen, a médián keresztül szeretném megüzenni, hanem majd a bizottságok összetétele is elhangzik az alakuló ülésen, s akkor válik publikussá.

A korábbiakban az ellenzék által javasolt bizottsági tagok személyét automatikusan megszavazta a testület. Ez továbbra is így lesz, vagy a többség szűrni fogja, hogy például a Szövetség által delegált személyek közül végül kik kerülhetnek be a bizottságokba?
Nyilvánvaló, hogy mindegyik képviselő majd abban a bizottságban dolgozhat, ahol szeretne. Továbbá a javasolt külső szakértők személyéről is folyamatban vannak az egyeztetések, róluk is minden esetben előzetesen szeretnénk megegyezni. Ismétlem: a még folyamatában levő tárgyalásokról egyelőre nem lenne szerencsés többet elmondani.

Már több korábbi sajtótájékoztatón is hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok a kormáyzati intézkedések miatt komoly anyagi forrásoktól esnek el. Emiatt tervezik-e bizonyos helyi adófajták és/vagy illetékek emelését, s ha igen, akkor milyen mértékben?
A legtöbb hazai önkormányzat tervezi az ingatlan- és ebadó, valamint a szemétdíj jövő évi emelését. Mi ezt nem tervezzük, s mindent megteszünk azért, hogy az emelésekre ne kerüljön sor. Ez idő tájt dolgozzuk ki a 2023-as évi költségvetést, de ezek az emelések nincsenek napirenden.

Két hét múlva meggyújtjuk az első adventi gyertyát, s adódik a kérdés, hogy a már említett teendőik közepette foglalkoznak-e az ünnepi előkészületekkel?
Természetesen, az ünnepi hangulat megteremtéséről sem felekdkezünk meg. Már több komáromi polgár felajánlotta, hogy szívesen biztosítaná Komárom közös karácsonyfáját. Az adományozó szándékú lakosokat egymás után személyesen felkereső kollégáimtól tudom, hogy az idei városi fa némileg alacsonyabb lesz, mint amilyeneket az előző években kaptunk. De nem is a magassága a mérvadó, hanem a legformásabbat, legszebbet akarják kiválasztani a kínálatból. Advent első vasárnapjáig, azaz november 27-ig, a fadíszítésen kívül a teljeskörű Klapka téri és belvárosi ünnepi díszítés is elkészül. Karácsonyi vásárt nem tervezünk, hiszen éppem most zajlik a nagyszabású András-napi vásár, kulturális műsorokat azonban a civil szervezetekkel közösen megvalósítunk. A programszervezők idén sem túlszárnyalni akarják egymást, hanem folyamatosan együttműködünk egymással azért, hogy majd méltó módon ünnepelhessünk a Klapka téren.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleEgy rendőr meghalt és egy másik megsebesült egy késes támadásban Brüsszelben
Next article2022 októberében 14,9% volt az éves infláció