HAZA GAZDASÁG Nőtt az ipari és az építőipar termelés Szlovákiában

Nőtt az ipari és az építőipar termelés Szlovákiában

1217
hirdetés

Nőtt az ipari és az építőipari termelés éves szinten decemberben Szlovákiában – derült ki a Statisztikai Hivatal (SÚSR) által hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.

    A szlovák ipari termelés indexe tavaly decemberben éves szinten 12,2 százalékkal nőtt, ugyanakkor havi szinten 1,2 százalékkal csökkent.
    Az ipari termelés emelkedését a közlekedési eszközök gyártása (25,9 százalékos növekedés) a fém előállítás (18,8 százalékos növekedés) és az elektromos műszaki cikkek gyártása (49,6 százalékos emelkedés) terén tapasztalt bővülés befolyásolta. A termelés a vizsgált időszakban csak két ágazatban csökkent, a koksz és a finomított kőolajipari termékek előállítása területén (18,1 százalékos csökkenés) és a gyógyszergyártás szegmensében (38,4 százalékos csökkenés).
    A szlovák építőipari termelés tavaly decemberben éves szinten 10,1 százalékkal nőtt, havi értéke elérte a 464,4 millió eurót. Az építőipari termelés 2013 decemberében, már második hónapja havi szinten is emelkedett, az növekedés mértéke novemberhez képest 2,9 százalékot tett ki.
    A szlovák építőipari cégek által megvalósított termelés 96,1 százalékát az ország határain belül kivitelezett megbízások adták, ezen a téren 10,2 százalékos növekedés volt tapasztalható. Ugyanakkor a szlovák építőipari cégek által külföldön kivitelezett megbízatások az össztermelés 3,9 százalékát tették ki, s ezen a téren a növekedés mértéke 7,5 százalék volt éves szinten.

MTI

hirdetés