HAZA GAZDASÁG Nőtt a szlovák bankszektor nyeresége

Nőtt a szlovák bankszektor nyeresége

1022
hirdetés

A szlovák bankszektor nyeresége éves szinten 8,6 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapjában – derült ki a Szlovák Bankszövetség (SBA) elemzéséből, amelyet csütörtökön tettek közzé a szervezet honlapján.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) adataira hivatkozó elemzés szerint a szlovák kereskedelmi bankok adózott nyeresége az idén szeptember végéig 413 millió eurót (közel 124 milliárd forint) tett ki, ami 36 millió euróval (csaknem 11 milliárd forint) volt több, mint a pénzintézetek által a tavalyi év hasonló időszakában kimutatott nyereség.
Az NBS adatai arra utalnak, hogy az egész éves eredményeket tekintve is megváltozhat, visszájára fordulhat a szlovák bankok jövedelmezőségének tavaly – részint a bankadó bevezetésének hatására – beindult csökkenő trendje. A szlovák bankszektor tiszta nyeresége 2012-ben éves szinten 29 százalékkal, 480 millió euróra (közel 144 milliárd forint) csökkent, s a nyereségcsökkenés trendje még az idén az első negyedévben is folytatódott, ekkor éves összevetésben mintegy 10 százalékot tett ki.
A bankok nyereségének az első kilenc hónapban tapasztalt növekedését az SBA szerint főként a kamatbevételek hozamnövekedése, valamint egyes bankok esetében a pénzügyi tranzakciókból származó bevételek emelkedése befolyásolta. Leállt a szlovák bankok kamatbevételeinek korábban tapasztalt csökkenése – állapítja meg az elemzés, amely szerint a vizsgált időszakban a bankok kamatbevételei 2,1 százalékkal emelkedtek a tavalyi év hasonló időszakához képest. A banki illetékekből származó bevételeik ugyanezen időszakban 4,3 százalékkal nőttek.
A szlovák bankok hitelkihelyezéseinek összege a vizsgált időszakban éves szinten 9 százalékkal emelkedett a lakossági hitelek esetében, ugyanakkor 2,2 százalékkal csökkent a vállalati hiteleknél.

MTI

hirdetés
Previous articleMa reggel kigyulladt Komáromban az egykori lovarda
Next articleIrányít az Életatlasz Gútán