HAZA GAZDASÁG Nőtt a lakossági megtakarítások összege Szlovákiában

Nőtt a lakossági megtakarítások összege Szlovákiában

1033
hirdetés

Egy év alatt 4,1 százalékkal, megközelítőleg egymilliárd euróval, 25,4 milliárd euróra nőtt a lakossági megtakarítások összege augusztus végéig Szlovákiában – derült ki a Postová Banka elemzéséből, amelyet szerdán juttattak el az MTI-nek.

    Korábbi statisztikákból ugyanakkor kiderül, hogy a lakossági megtakarítások összege az első negyedév végéhez képest enyhe csökkenést mutatott, március végén ugyanis már közel 25,5 milliárd eurót tett ki, akkor az éves növekedés 5,1 százalék volt.
    A régión belül még mindig Szlovákia lakossága számít az egyik legtakarékosabbnak, az Erste bankcsoporthoz tartozó Slovenská Sporitelna felmérése szerint egy átlagos szlovákiai az idén havi 90 eurót (megközelítőleg 27 ezer forint) takarított meg, ami havi két euróval haladta meg a tavalyi átlagot. A környező országok közül ennél többet csak Ausztriában (havi 181 eurót) tesznek félre.
    A pénzintézet listáján második helyet elfoglaló Szlovákia után Csehország következik, ahol az egy főre jutó havi megtakarítás 81 eurót  tett ki, majd a horvátok következnek havi 58 euróval. Magyarország a lista ötödik helyén szerepel, a bank adatai szerint az átlag magyar havi 49 eurót tett félre. A megtakarítások havi átlagösszege Szerbiában volt a legalacsonyabb a régión belül, 36 euróra rúgott.
    Szlovákiában az egy főre jutó lakossági megtakarítások összege augusztus végén közel 4700 eurót (1,4 millió forint) tett ki és lassabban nőtt mint az egy főre jutó hitelállomány, amely ugyanebben az időszakban már a 3500 eurót közelítette.
    Szlovákiában a vizsgált időszakban a lakosság banki megtakarításainak legnagyobb hányadát – a megtakarítások 52,8 százalékát – lekötött betétekben tartotta, ezek összege 13,4 milliárd euró volt, 5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. A második legnépszerűbb takarékossági formának a folyószámlabetét bizonyult, ezeken a lakossági megtakarítások összegének 30 százaléka, 7,6 milliárd euró volt.

MTI

hirdetés
Previous articleErdély autonómiájáért szállt síkra egy román hölgy
Next articleSzijjártó: folyamatosan fejlődik a magyar-szlovák gazdasági együttműködés