HAZA BELFÖLD NÖN 2014: A gyászos Trianon 94. évfordulójára emlékeznek Felvidéken

NÖN 2014: A gyászos Trianon 94. évfordulójára emlékeznek Felvidéken

586
hirdetés

Negyedik alkalommal emlékeznek meg június 4-én a trianoni békeszerződés aláírásához kötődően a Nemzeti Összetartozás Napjáról. Felvidéken többek közt Somorján, Dunaszerdahelyen, Komáromban, Jénén emlékeznek. Léván e napon Esterházy János emléktáblát avatnak.

Somorján június 4-én a kulturház előtti téren a Magyar Megmaradásért Pt. felső – csallóközi szervezete és a Csenkey Baranta csapat szervezésében Trianon-emléknapot tartanak. Beszédet mond: Gaudi-Nagy Tamás a nemzet ügyvédje, énekel: Méry Rebeka, szaval: Pongrácz Emese.
Dunaszerdahelyen június 4-én a Trianon emlékfánál gyertyagyújtásra kerül sor 20 órától a Pázmaneum Polgári Társulás szervezésében. Az Ismerős Arcok Nélküled c. dalát Valaskó Ferenc zenész énekli majd el. Megemlékező gondolatokat Karaffa Attila mond. A záróvers után a jelenlevők elhelyezik a megemlékezés gyertyáit majd a Magyar és a Székely Himnusz eléneklésével ér véget a rendezvény.
Komáromba június 4-én hat órától a Református Kollégium udvarán a négy éve állított emlékoszlopnál szervez megemlékezést a  T(e).Ü(gyed).KÖR Polgári Társulás. Közreműködik verssel Baštrnák Lilla, énekkel Korpás Réka.
Szintén Komáromban ugyanebben az időben a Magyar Polgári Kör egy könyvbemutatóval egybekötött előadásra hívja az érdeklődőket. “Trianon, és ami mögötte volt…” címmel Popély Gyula történész professzor tart előadást. Bemutatja a Felvidék 1918-1928 – Az első évtized csehszlovák uralom alatt című könyvét.
Komáromban június 7-én is emlékeznek a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, a Magyar Egészségügyi Társaság (MET) Felvidéki Tagozata által szervezett zenés-irodalmi előadóest valósul meg, melynek többszörös időszerűsége is van. „Ez a föld a hazám” címmel Jónás Csaba és Tarics Péter zenés – irodalmi magyarság – estje lesz in memoriam Dr. Bajnok István, este hat órakor kezdődik a révkomáromi Tiszti Pavilon dísztermében.
Léván június 4-én délután két órakor a Czeglédi Péter Református Gimnázium udvarán Gróf Esterházy János emléktáblájának felavatása kerül sor a Nemzeti Összetartozás Napján. Ünnepi beszédet Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Dr. Molnár Imre történész mondanak. Az emléktábla leleplezése és Ft. Fazekas László és Mons. Pásztor Zoltán általi megáldása után Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet alelnökének és Martényi Árpád, a budapesti Esterházy János Emlékbizottság elnökének köszöntője következik. Papp Zsolt köszöntőt mond a lévai emléktábla bizottság nevében, Szathmáry Péter, az emléktábla alkotójának is szól az egybegyűltekhez.
Jéne, a rimaszombati járás egyik kis települése és  az Ózd közelében lévő Susa közti határon a “Villa Jen 1216” polgári társulás és az Uraj-Susa Jövőjéért Egyesület június 7-én délután műsoros megemlékezést szervez a trianoni gyásznapról.

A trianoni békeszerződés kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.
A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a szerződést.
A magyar Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleTöbb mint 300 szakadárt öltek meg Donyeckben
Next articleEgressy Bény emlékest a kultúrpalotában