HAZA RÉGIÓ Nokia-ügy: Ján Richter tanácskozott, Vörös Péter tűzoltás helyett tartós megoldást sürget

Nokia-ügy: Ján Richter tanácskozott, Vörös Péter tűzoltás helyett tartós megoldást sürget

668
hirdetés

47686_305_210A minisztériumi szintű tanácskozáson jelen voltak a szlovákiai Munkaügyi Központ, a révkomáromi és az érsekújvári Munkaügyi Hivatal igazgatói.  Az MKP hét eleji sürgetését követően csütörtökön, július 31-én Ján Richter munka-, szociális és családügyi miniszter arról számolt be: koordinációs tanácskozást hívott össze azzal kapcsolatban, hogy 675 szlovák állampolgár is elveszíti munkáját a dél-komáromi Nokia (jelenleg Microsoft) üzemének leállása miatt.
Megállapodtak, ideiglenes kirendeltséget létesítenek a megszűnő Nokia gyár helyiségeiben. Itt közvetlenül tudnak majd segítséget nyújtani az állástalanná vált szlovákiai polgároknak.
Ján Richter megerősítette, a problémával már az Európai Bizottság is foglalkozott Andor László magyar foglalkoztatásügyi biztos és Maroš Šefčovič az Európai Bizottság alelnöke személyében.
Vörös Péter, a Most-Híd friss parlamenti képviselője, aki a komáromi régió érdekeinek védelmét bevallottan prioritásként kezeli, szintén úgy véli, szükség van a kompetens szervek beavatkozására, ezért üdvözli a tárcavezető lépését, de tágabb összefüggésekre is felhívja a figyelmet.
„Örülök, hogy a minisztérium reagált a felvetett problémára és igyekszik megoldani az állásukat elveszítő polgárok helyzetét. Ezek szerint nem volt hiábavaló az igyekezetünk” – nyilatkozta a képviselő, rámutatva, hogy a Nokia bezárása számos Komárom környéki családot érint érzékenyen.
Vörös emellett arra is figyelmeztet, hogy az egész dél-szlovákiai munkanélküliség problémája sürgős megoldást kíván, mégpedig kormányzati szinten. „Folyamatos tűzoltás zajlik, miközben Komáromtól Királyhelmecig alig van munkalehetőség. Itt a legmagasabb a hosszú távú munkanélküliség is. Már a választási időszak derekán járunk, de még mindig nem láttunk semmilyen rendszer szintű megoldást vagy legalább igyekezetet az itt élők egzisztenciális problémáinak enyhítésére”- mondja a politikus.
A Most-Híd képviselője szerint egy egységes fejlesztési koncepcióra van szükség a leszakadó régiók felzárkóztatása érdekében.
„Legfőbb ideje elgondolkodni arról, hogyan lehetne vidékeinken új munkahelyeket létrehozni, idevonzani a működő tőkét, támogatni a munkahelyteremtő kis- és középvállalkozásokat. Ehhez pedig nem elég a szociális miniszter tűzoltó akciója. Dél-Szlovákia polgáraként azt várom, vajon mikor fogja régiónkat meglátogatni a gazdasági miniszter, a pénzügyminiszter, vagy a beruházásokért felelős kormányalelnök és mikor állnak elő egy jövőbe mutató fejlesztési koncepcióval, amely garanciát jelenthet arra, hogy a Dél-Szlovákiában élők végre megtapasztalhassák a Fico-kormány által régóta ígért biztonságot” – jegyezte meg Vörös.

A Nokia-ügyben, ahogy arról a Felvidék.ma is beszámolt, az elmúlt napokban több tárgyalást folytatott a Magyar Közösség Pártja is Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke vezetésével. Épp Farkas volt a koordinátora Felvidék átfogó gazdasági fejlesztési tervének, a Baross Gábor Tervnek, amelynek megvalósításával Dél-Szlovákia kikerülhetne jelenlegi áldatlan helyzetéből. Ehhez arra is szükség lenne, hogy a tervet a kormány, de akár a Most-Híd is figyelembe vegye.

BA, Felvidék.ma
Fotó: illusztráció, archív

hirdetés
Previous articleNissan Note 1.2 DIG-S: Ez már egészen más!
Next articleÉrkezik az árhullám a Dunán