Kezdőlap RÉGIÓ Nívós elismerést kapott a gát

Nívós elismerést kapott a gát

326
MEGOSZTÁS
A létesítményt a 2017. évi építőipari Nívódíj-pályázaton a bíráló bizottság a környezetvédelmi és vízügyi kategóriában elismerő oklevélben részesítette – hangzott el az ÉDUVIZIG által szervezett június 8-ai sajtótájékoztatón a gáton.

Az eseményen valamennyi, a projektért elismerést kapott résztvevő felszólalt, így beruházóként az ÉDUVIZIG, felelős tervezőként a SOLVEX Kft., kivitelezőként pedig a HSP Hídépítő Speciál Kft. – Szabadics Zrt – Kötiviép’B Kft. alkotta HSZK Komárom 2013 Konzorcium képviselői. Az elismerés adományozója, az Építőipari Mesterdíj Alapítvány nevében dr. Kiss Elemér méltatta a beruházást és annak megvalósítóit.

A több mint 7 milliárd forint összértékű beruházást a kormány kiemelt állami beruházásként kezelte.

– Mindnyájan emlékszünk, hogy öt évvel ezelőtt, június 8-án és 9-én 845 centiméteren tetőzött Komáromnál a Duna. A példaértékű összefogásnak, a szakemberek, és az önkéntesek munkájának köszönhetően a medrében tartottuk a folyót, megvédtük Komáromot! Az azóta megépült gátrendszer megvédi városunkat, és Almásfüzitő, illetve a környező települések lakóit. Emellett Komárom mást, többet is kapott, egy élhető Duna partot, mely a jövőben turisztikai célokat is szolgálhat –
mondta az átadó alkalmával dr. Molnár Attila polgármester.

A beruházás részeként 10 kilométeren megerősítették az árvízvédelmi gátat, további négy kilométeren pedig új védmű épült. Külön ki kell emelni a komáromi vasútállomással szemben lévő 522 méteres területet, ahol a korábbi kőburkolatú földtöltés helyett árvízvédelmi fal és burkolt töltéskorona készült.

– Az elkészült védmű 30 ezer ember biztonságát szolgálja – emelte ki a polgármester.

Miénk a gát mottóval szintén pénteken rendezett emlékfutást a megyei védelmi bizottság a gáton. A sporteseménnyel az öt évvel ezelőtti árvízi tetőzés idején tapasztalható összefogásra és közösségi helytállásra emlékeztek. A közel 30 résztvevő egyesület, valamint a középiskolások 5, 10 és 21 kilométeres távokon állhattak rajthoz a Monostori erődből induló versenyen.

 
KOMAROM.HU

 

hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..