HAZA BELFÖLD Nemsokára kiderül, hányan szálltak ringbe az önkormányzati választásokon

Nemsokára kiderül, hányan szálltak ringbe az önkormányzati választásokon

770
hirdetés

Szeptember 21-én, vasárnap éjfélig lehetett benyújtani a jelöltlistákat a helyhatósági választásokra. A választási bizottságoknak most 10 napjuk van az iratok áttekintésére és a jelöltek indulásának megerősítésére.
Egyelőre a megyei székhelyek polgármesteri tisztségéért ringbe szállók számáról adtak hírt a hírügynökségek, úgy tűnik, a tülekedés elég nagy lesz. Az előzetes adatok szerint képviselőjelöltként is sokan mérettetik meg magukat november 15-én. Úgy tűnik, a most hatályos helyi önkormányzati választási törvény szerint idén szavazunk utoljára. A belügyminiszter, Robert Kaliňák már közzétette, hogy elkészült a helyi és megyei önkormányzatokat megregulázó új szabályozás, amely mind a képviselők létszámát, mind a polgármesterek és megyeelnökök, főellenőrök tiszteletdíját, mind a képviselői térítéseket korlátozni fogja. A kormány, de a parlamenti képviselők is sokallják ugyanis a fizetéseiket és a képviselői létszámokat. A lényeg a közzétett konkrét adat: 40 millió eurót akarnak az önkormányzatokon megspórolni. Abból kiindulva pedig, hogy az országos parlamentben „csak” 150 képviselő van, sokallják a közel 21 ezer helyi és megyei képviselőt.
Hogy a puszta számon kívül mást is sokallnak-e még, arról egyelőre nem beszélnek. Talán szerencsére, mert a parlamentet a helyi önkormányzati testületekkel és polgármesterekkel összehasonlítani, különösen ha a felelősségüket és tényleges feladataikat nézzük, csak a hozzá nem értők szokták. Az olyanok, akik annak sem néznek utána, mekkora átlagosan egy helyi parlament, ha a 21 000 képviselői helyet elosztjuk. Szlovákiában 2 933 község van, ebből 138 városi rangú. Ha a főrangú politikusaink osztani-szorozni tudnának, nagyon gyorsan rájöhetnének, hogy nem a létszámokkal van gond. Persze a kormányban ülők ezt tudják: azért is történhetett meg, hogy az egyetlen konkrét szám, amit közzétettek, a megtakarítandó összeg. Valahol ugyanis csak vissza kell(ene) venni azt a pénzt, amit az adóhányad beígért (vissza)emelése kihúzna a központi költségvetésből.

ngyr, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleEgyetlen szabadnapján, ingyen vágja a rászorulók haját
Next articleKomáromi paktum: a Most-Híd még jobban jár