HAZA RÉGIÓ Nem maradnak ebéd nélkül a gyerekek Komáromban

Nem maradnak ebéd nélkül a gyerekek Komáromban

911
hirdetés

Az elmúlt napokban terjedt el a hír, hogy januártól megszűnhet a hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetési támogatása, amelyet a Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatalon keresztül kapott a város. Az Európai Szociális Alapból folyósított támogatásban részesülő gyerekek létszáma változó, meghaladja a 300-at, tavaly decemberben 314 gyermek volt jogosult ilyen hozzájárulásra.

 Az hozzájárulásnak köszönhetően az alsó tagozatos rászoruló tanulók 1 centért, a felső tagozatosok 9 centért, az óvodások pedig 19 centért kaptak ebédet, esetenként tízórait és uzsonnát. Az állam egy euróval járult hozzá a költségekhez.

 2016-ban 46 924 euró támogatás érkezett a gyerekeknek, amihez még 9196 euró tanszervásárlási támogatás is társult. Mivel a város felkerült a Nemzeti Munkafelügyelet feketelistájára egy 2014-ben, az előző választási ciklusban történt mulasztás miatt, így az étkezési hozzájárulás jogosultságát is elvetette az illetékes hivatal.

 „Kiemelt feladatként tekintettünk az eset megoldására, miután január 10-én hivatalosan értesítettek minket arról, hogy elveszik a támogatást. Azonnal egyeztettünk a helyi munkaügyi hivatal vezetőjével, és közösen kerestük a megoldást, amelynek intézését már elindítottuk. Komáromban továbbra is meg kell, hogy kapják az ebédet a rászoruló gyerekek, s nem érheti őket kár a korábbi ciklusban történt eset miatt” – fejtette ki Stubendek László polgármester.

 A helyzet kezelése folyamatban van, két megközelítés is járható, tudtuk meg Fekete Tamás hivatalvezetőtől. „Az iskolák – általános és speciális – esetében a közvetlen kérvényezéssel oldjuk meg a kialakult helyzetet, aminek részleteiről egyeztettünk a munkaügyi hivatallal. Február 10-ig kell leadni az iskoláknak a szükséges dokumentumokat és március 1-től újra megkapnák a támogatást. Az óvodák esetében, amelyek nem önálló jogi egységek, hanem közvetlenül a hivatalhoz tartoznak, a hivatal vállalja át a támogatást. Itt közel havi 1000 eurós összegről van szó.”

 „A hivatal az ügy kezelését kiemelten kezeli, az igazgatókkal azonnal találkoztunk, akikkel pontosítottuk az ügyintézés folyamatát. Az iskoláknál nem várjuk meg a márciusi időpontot sem, a februári támogatásokat kigazdálkodjuk a város költségvetéséből” – szögezte le Stubendek László polgármester.

 Fekete Tamás elmondta, hogy mindent megtesznek a feketelista megoldására, amely miatt egyre több hátrány éri a hivatalt, már konkrét megnyert, sokszázezer eurós projektek merítését is veszélyezteti. Ennek kapcsán a hivatal erre szakosodott jogi segítséget is kért, továbbá minden illetékesnél, minden törvényes lehetőséget kihasználva dolgozik ezen.

Érintett intézmények és a gyerekek száma (2016. december)

Iskola/óvoda Érintett gyerekek
ZŠ Eötvösa 54
ŠZŠ Hradná 19
ŠZŠ Košická 42
ZŠ Komenského 10
ZŠ Pohraničná 9
ZŠ Rozmarínová 17
ZŠ Práce 58
ZŠ Mieru 56
MŠ Kapitánová 0
MŠ Lodná 2
MŠ Eötvös 64 1
MŠ Mieru 6
MŠ Nová Stráž 3
MŠ Vodná 3
MŠ Eötvös 48 9
MŠ Handlovská 1
MŠ Kacza 33 1
MŠ Kacza 39 23
MŠ Mederčská 0
MŠ Františkánov 0
Összesen 314

 

komáromi városi hivatal

kép: illusztráció, pixabay.com

hirdetés
Previous articleMadárinfluenza – óvintézkedések Komáromban és a régióban
Next articleA Matica slovenská komáromi szervezete igen, a Jókai Színház viszont nem kap támogatás Komáromtól!