HAZA HÍR-MIX Nem Kiska győzött, hanem Fico veszített a Felvidéken

Nem Kiska győzött, hanem Fico veszített a Felvidéken

1019
hirdetés

berenyi_kg_4Andrej Kiska lett Szlovákia új államfője. A független jelölt meggyőző fölénnyel nyerte az elnökválasztás 2. fordulóját. 50,5 százalékos részvétel mellett a voksok 59,4 százalékát gyűjtötte be, s Robert Fico miniszterelnök csúfosan megbukott. Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke elmondta: amíg a szlovák nacionalista politikusok durván támadnak bennünket, addig a demokraták nem értik, miért nem fogadjuk el a békés asszimiláció politikáját, amit ők kínálnak nekünk.

Elnök úr hogyan értékeli Kiska győzelmét, illetve számított-e ilyen nagyarányú szavazatkülönbségre?

–Sem az MKP vezetősége, sem a szlovákiai elemzők nem számoltak ilyen nagyszámú szavazatkülönbségre. Kiskát nem ismerjük. Egy olyan személyről van szó, akit politikai szinten nem lehet besorolni sehová sem, éppen ezért korai még arról beszélni, hogy mennyire lesz a későbbiekben is elfogadott a felvidéki magyarság körében. Nagy számú magyar szavazatokat is kapott Andrej Kiska annak ellenére, hogy a kampány során a bennünket érintő problémák kapcsán konkrétumokról nem beszélt. A kérdés az, hogy mennyire lesz politikai érelemben hálás ezekért a magyar szavazatokért, és fontosnak tartja-e dél-szlovákiai régió felzárkóztatását.

A részvétel a várakozások ellenére a déli, magyarlakta járásokban is magasabb volt, mint az első fordulóban. Ebből következtethetünk arra, hogy a felvidéki magyarság körében kevesebben szavaztak Bárdos Gyulára, az MKP jelöltjére, mint most Andrej Kiskára?

–Mi nem kergettünk illúziókat, hanem tudtuk, hogy Bárdos Gyula legföljebb a második fordulóba kerülhet be, de semmi esélye a győzelemre. Fölvetődik bizonyára az olvasókban a kérdés, hogy akkor miért indított az MKP külön jelöltet. Azért, hogy igazoljuk; mi magyarok Szlovákiában egyenrangú állampolgárok vagyunk. Azért, hogy a minket érintő témák a választási kampány során minél nagyobb médianyilvánosságot kapjanak. Azért, hogy egyik szlovák jelölt se vegye elő az úgynevezett magyar kártyát. Mindezeket a célokat teljesítette Bárdos Gyula. Nem kerülöm meg a kérdésére a választ: a felvidéki magyarság lélektani megnyilvánulásai egyre összetettebbek, de azért érhetőek és magyarázhatóak. Nehezen mozgósíthatóak a felvidéki magyarok, ha egy nagyon erős szlovákiai politikussal szembeni, önmagunk védelmében szervezett demonstrációra, vagy erőfelmutatásra van szükség. De ha azt érzik, hogy ennek az erős embernek kevesebb a támogatója, és a szavazás anonim, akkor úgy gondolják, itt az idő, hogy revánsot vegyenek az elmúlt évek magyarellenes politizálása miatt. Ez a jelenség az, ami a mostani választásokon teljesen világossá vált számunkra. Amikor a kettős állampolgárság ügyében 2011-ben tüntetést hirdettünk meg, 4-5 ezer ember gyűlt össze, de jóval többen is eljöhettek volna. Bármikor aláírásgyűjtést szerveztünk a magyarságot érintő ügyekben, 30-40 ezer embernél többen nem adták a nevüket. A második forduló előtt viszont a felvidéki magyarok megérezték azt, hogy Kiskának van esélye legyőzni Robert Ficót, s azért szavaztak a független jelöltre, hogy ezzel fejezzék ki azt, hogy elutasítják azt a politikát, amit a miniszterelnök eddigi hat éves kormányzása alatt folytatott. Tehát protestszavazás történt, ezt bizonyítja, hogy Kiska volt az egyetlen, akinek nem voltak kétnyelvű óriásplakátjai, mégis rászavaztak a magyarok, sőt jelentős kampánytevékenységet Dél-Szlovákiában nem is folytatott. Úgy vélem, hogy ha Robert Ficóval szemben bárki – eltekintve egy szélsőséges jelölttől – került volna be a második fordulóba, akkor a magyarság arra szavazott volna. S azt is tapasztaltuk, hogy az a vízió és program, amelyet az MKP és köztársaságielnök-jelöltje képviselt, nem mozgatta meg annyira a helyi magyarságot, mint Fico legyőzésének a lehetősége.

Van arra remény, hogy megváltozik ezután Szlovákiában a kisebbségi politika?

–Abban biztos vagyok, hogy Andrej Kiska nem provokálja majd a szlovákiai magyarságot, s nem lesznek negatív kijelentései velünk szemben. Ez már önmagában előrelépést jelent. Azt tudni kell, hogy 20 év alatt több mint 110 ezer fővel csökkent a magyarság létszáma Szlovákiában. Attól tartok, hogy Kiska nem biztosítja számunkra azokat a föltételeket, hogy ne csökkenjen tovább az országban a magukat magyarnak vallók száma – bár ne legyen igazam. Sajnos Szlovákiában a szlovák demokrata politikusoknak is meg kell magyaráznunk azt: miért lényeges számunkra az, hogy magyar tannyelvű iskolába írassuk be gyermekeinket. Szerintük, csak javunkra válna, ha minél több magyar gyermek szlovák tannyelvű iskolába járna, mert akkor jobban tudnak a jövőben érvényesülni. Ők nem értik a ragaszkodásunkat a magyar nyelvhez és a kultúrához. Amíg a szlovák nacionalista politikusok durván támadnak bennünket, addig a demokraták nem értik, miért nem fogadjuk el a békés asszimiláció politikáját, amit ők kínálnak nekünk.

Vajon miként tud együttműködni Fico miniszterelnökként Kiskával? Nem kell attól tartani, hogy előrehozott választások lesznek Szlovákiában?

–Nehéz ezt előre megjósolni, de azt nem hiszem, hogy Kiska meg akarná buktatni Ficót. Viszont az ellenzéknek most kötelessége benyújtania a bizalmatlansági indítványt Robert Ficóval szemben, hiszen a miniszterelnök súlyos vereséget szenvedett. Bizonyára Fico nem bocsátja meg a vereséget, és ez feszültséget generál a két politikus között. Azt viszont még nem lehet megmondani, hogy mindez mennyire lesz kihatással az országos politikára.

A Most-Híd elnöke sajtótájékoztatóján arra tett utalást, hogy az MKP az elnökválasztás előtt politikai alkut kötött a Smerrel.

–Bugár Béla ezeket a vádakat két „ténnyel” próbálta alátámasztani. Az egyik, hogy abban a faluban, ahol lakom, működik egy idősek otthona, ami kétszázezer eurós támogatást kapott. Ez a forrás – és ezt már én teszem hozzá – , azért érkezett még novemberben az intézményhez a miniszterelnöki alapból, mert adminisztratív hiba folytán az öregotthon nem adta le időben a törvényből adódó támogatásra a kérvényét. Tény és való, hogy közben jártam, nem Ficónál, hanem a szociális ügyek államtitkáránál annak érdekében, hogy más forrásból pótolják ezt a támogatást, különben 60 idős ember az utcára kerül, és 25 munkahely szűnik meg. Az vesse rám az első követ, aki hasonló helyzetben, közéleti politikusként ezt nem tette volna meg. Mindennek semmi köze nincs a köztársasági elnöki választáshoz, ezért Bugár ezen kijelentése politikai hiénizmus. Attól, hogy még a Smer kormányoz, nem jelenti azt, hogy nem kell mindent megtennünk annak érdekében, hogy a magyarok által lakott településeken, s az ott működő közintézményeken segítsünk. Bugár arról nem beszél, hogy az ő tulajdonában lévő nagyszarvai hospic, tehát magánkórház, hosszú évek óta több százezer eurós támogatást kap a kormánytól és attól a Nagyszombati Kerületi Önkormányzattól, amelyet szintén a Smer politikusa vezet. Például 2010-ben 365 ezer eurót kapott a megyétől. Kérdezem: milyen politikai összefüggések alapján kapja Bugár Béla ezt a támogatást? Bugár másik érve az, hogy Nyitra megyében két bizottsági elnöki posztot kapott az MKP a két forduló közti testületi ülésen. A megyében 15 képviselőnk van, akik csak olyan tisztségeket kaptak, amelyek létszámuknál fogva megillették őket. Az más kérdés, hogy a két forduló között Fico, mivel félt a bukástól, megpróbálta a magyarokat megszólítani, így kétnyelvű óriásplakátokat jelentetett meg – erre eddig nála nem volt példa – , elkezdték utalni a kisebbségi pályázatokra a támogatást, és jóváhagyta, hogy a két bizottsági elnöki poszt az MKP-t illesse. Talán azt kellett volna mondanunk, hogy nekünk nem kell az a két elnöki pozíció, ami eleve is megillet minket? Tehát Bugár vádaskodik, csak azért, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy pártja meghatározó képviselője, Andrej Hrnčiar bejelentette azt, hogy otthagyja a Most-Híd-at, és új szlovák pártot alapít, valamint a vegyespárt elnöke azt is palástolni akarja, hogy a magyar közvélemény számon kérte rajta, hogy miért nem támogatták Bárdos Gyulát.

A mostani voksolást követi az EP-i és Szlovákiában a polgármesteri választások. Ezt azért is vetem föl, mert Rudolf Bauer kassai főpolgármester jelölését majdnem minden jobboldali párt támogatja, kivéve a Most-Híd-at.

–Így van, és ezek a megegyezések is az elnökválasztás előtt történtek. Így joggal vetődik föl a kérdés, hogy ki is egyezkedik a Smerrel…

Medveczky Attila

mkp.sk

hirdetés
Previous article40. Komárom – Komárno utcai futóverseny
Next articleKnézy-ügy: megdöbbentő részletek a bántalmazásról