HAZA BELFÖLD Nem fogadta el az állampolgársági törvény újabb módosítását a szlovák parlament

Nem fogadta el az állampolgársági törvény újabb módosítását a szlovák parlament

700
hirdetés

Nem szavazta meg a pozsonyi parlament kedden a szlovák állampolgársági törvény módosítására beterjesztett legújabb javaslatot.

A módosítást a szlovák liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártjának egyik képviselője, Peter Osusky kezdeményezte. Ennek alapján úgy változott volna a jelenleg hatályos törvény, hogy csak az veszíti el szlovák állampolgárságát, aki azt külön kérvényezi.
A javaslatot a 150 fős pozsonyi törvényhozásban 52 képviselő támogatta, két nem szavazat ellenében. A kormányon lévő baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) szinte összes képviselője azonban tartózkodott, megakadályozva ezzel a módosítás elfogadását.
A jogszabály visszaállította volna az állampolgársági törvény 2010-es módosítása előtti jogállapotot, vagyis annak alapján a szlovák állampolgársági kötelékből senkit sem lehetett volna elbocsátani akarata ellenére, csupán saját kérvénye alapján. A módosítás tehát teljes mértékben orvosolta volna a jelenleg hatályos, Robert Fico előző kormánya idején elfogadott állampolgársági törvény sokat bírált azon részét, amely kimondja: elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik országét.
Peter Osusky mostani beterjesztése már a második olyan módosítási kísérlet volt, amelyet nem hagytak jóvá. Ezt megelőzően, tavaly májusban ellenzéki képviselők egy csoportja próbálkozott azzal, hogy megváltoztassa a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére válaszul elfogadott szlovák törvényt. Az a javaslat, nem hozott volna érdemi változást a felvidéki magyarok számára, mivel csak azok számára tette volna lehetővé, hogy megtartsák vagy visszakapják szlovák állampolgárságukat, akik akkor vették fel egy másik ország állampolgárságát, amikor külföldön tartózkodtak, s közben nem rendelkeztek állandó lakhellyel Szlovákiában.
A vitatott jogszabály módosítására már Robert Fico jelenlegi kabinetje is ígéretet tett, legutóbbi közlésük szerint a módosítás már elkészült, s várhatóan még nyáron a parlament elé kerülhet. A belügyi tárca vezetőjének korábbi megjegyzései mindazonáltal arra engednek következtetni, hogy érdemben az sem változtatna a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok helyzetén.
A jogszabályt, ellenzéki képviselők 2011 szeptemberi beadványa alapján, a szlovák alkotmánybíróság is vizsgálja. A taláros testület azonban csak idén januárban tárgyalta a beadványt, s a döntéshozatalt meghatározatlan időre elnapolta. Az alkotmánybírák vélhetően el akarták kerülni, hogy a március 15-én sorra kerülő államfőválasztás kampányában hozzanak meg egy ilyen fajsúlyú döntést.
A szlovák állampolgársági törvény alapján, annak 2010 júliusi hatályba lépésétől idén január 8-ig 701-en vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük 47 felvidéki magyar volt.

MTI

hirdetés
Previous articleGyőrbe költözött a hét végén Malina Hedvig és családja
Next articleKiska győzhet az elnökválasztás második fordulójában