HAZA BELFÖLD Nem firtatják a Gorilla-ügyet Fico koalíciós partnerei

Nem firtatják a Gorilla-ügyet Fico koalíciós partnerei

891
hirdetés
A Smer szerint a Gorilla-ügy már a múlté. Az SNS elnöke, Andrej Danko sem faggatja erről Ficót, akinek állítólag sikerült változásokat elérnie a Szlovák Titkosszolgálat élén.

Bár Procházka pártja a Gorilla-ügyet vizsgáló csoport megerősítését is kérte a koalíciós tárgyalásokon, a politikusoknak nem nagyon akaródzik Robert Ficót arról faggatni, járt-e a Gorilla-aktában emlegetett Vazov utcai konspirációs lakásban. Robert Fico már évek óta nem hajlandó válaszolni erre a kérdésre, s valószínűleg most sem változik a helyzet, hogy új koalíciós partnerei vannak.

Andrej Hrnčiar szerint a belügyminiszter megértéssel fogadta a Gorilla-ügyet vizsgáló csoport kibővítésével kapcsolatos kérésüket. Arra az újságírói kérdésre, hogy megkérdezi-e Robert Ficótól, hogy járt-e a Vazov utcai lakásban, azt válaszolta: „Jó, rákérdezhetek, aztán majd elmondom Önöknek, mit felelt nekem”. Procházka viszont úgy véli, ez a nyomozók dolga. „Van erről véleményem, de megtartom magamnak” – mondta.

Andrej Danko sem faggatja az újonnan megválasztott kormányfőt a Vazov utcai lakással kapcsolatban. „Én senkivel sem beszéltem erről a kormánykoalícióból, mert nem volt rá okom” – fogalmazott.  Szerinte rendesen ki kellene vizsgálni az ügyet. „Nagyon is megértem az elégedetlenséget, hogy senkit sem büntettek meg ebben az ügyben, civilként én is sokszor feltettem azokat a kérdéseket, amelyeket Önöktől is gyakran hallok” – fogalmazott, hozzáfűzve, fontosnak tartja, hogy a társadalom 26 év után előbbre lépjen.

A Denník N értesülései szerint Danko elérte, hogy Ján Valkót leváltsák a titkosszolgálat éléről. Ez lenne a Smer engedménye azért, hogy Robert Kaliňák belügyminiszter maradhatott. A tisztség betöltése iránt eredetileg Danko is érdeklődött, ám őt a parlament elnökévé választották. Danko tagadja, hogy az SNS jelölné a titkosszolgálat új főnökét, mondván, olyan tisztség ez, amelyre a kormányfő javasolja a jelöltet.

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke szerint az a fontos, hogy így, vagy úgy, de zárják már le az ügyet. Az ügyet vizsgáló csapatnak már tájékoztatnia kellett volna a nyomozás eredményeiről, mert a vizsgálat „nagyon hosszú ideje húzódik”. Bugár szerint azonban nem az ő feladata megkérdezni Robert Ficótól, hogy járt-e annak idején a konspirációs lakásban. „Ha nyomozó lennék, biztosan beidézném és megkérdezném tőle, de én nem nyomozó vagyok, hanem politikus” – jelentette ki Bugár.

A Smer számára a Gorilla-ügy nem téma. „Ez már lejárt lemez” – jelentette ki Ľuboš Blaha smeres képviselő, hozzáfűzve, az újságírók csak azért huzakodnak elő állandóan ezzel a témával, mert az a céljuk, hogy szétverjék ezt a koalíciót, de ez nem fog sikerülni nekik.

A nyomozók mindeddig nem idézték be kihallgatásra Robert Ficót ezzel kapcsolatban, pedig régóta ígérgetik.

(Denník N nyomán)

 

felvidek.ma

hirdetés
Previous articleTUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NYITRÁN
Next articleJézus itt van közöttünk