HAZA BELFÖLD Nem beszélt a vele történtekről Malina-Žák Hedvig a pszichológiai vizsgálaton

Nem beszélt a vele történtekről Malina-Žák Hedvig a pszichológiai vizsgálaton

763
hirdetés

Megjelent, de nem vett részt tevékenyen Malina-Zák Hedvig azon a keddi pszichológiai vizsgálaton, amelyet az ellene eljárást folytató ügyészség indítványozott annak céljából, hogy kiderítse: milyen elmeállapotban volt az őt ért támadás és az azt követő kihallgatások idején.

„Malina-Zák Hedvig a mai ambuláns pszichológiai kivizsgálás során közölte a kivizsgálás lefolytatásával megbízott pszichológussal, hogy nem fog kommunikálni azokról a megpróbáltatásokról, amelyek 2006-ban és később érték, mivel orvosa figyelmeztette arra, hogy vizsgálat újra előidézheti az őt ért korábbi traumát” – mondta az MTI-nek kedden Roman Kvasnica, a 2006-ban megvert nő ügyvédje.
A kivizsgálásra a szlovák főügyészség által még tavaly indítványozott pszichiátriai vizsgálat keretében került volna sor. Ezt a – Malina-Zák Hedvig ellen hamis tanúzás vádjával már 2007 óta eljárást folytató – főügyészség arra hivatkozva kezdeményezte, hogy felderítse, milyen elmeállapotban volt Hedvig az őt ért támadás, illetve az azt követő kihallgatások idején.
Roman Kvasnica szerint a most meghiúsult pszichológiai kivizsgálást követően feltételezhető, hogy védencét az ellene indított eljárás keretében belátható időn belül pszichiátriai kivizsgálásra is beidézik. A fiatalasszony ügyvédje szerint ugyanakkor jelenleg még korai lenne arról nyilatkozni, hogy a további vizsgálatok során kommunikálni fog e az orvosokkal a védence.
„Ezeken a vizsgálatokon védencem a jövőben is megjelenik majd” – szögezte le Kvasnica. Nem egyszerű bármilyen döntést is hozni a hatóságok folytonos nyomásgyakorolása közepette – tette hozzá, utalva arra, hogy a hatóságok több alkalommal is kilátásba helyezték, Hedviget intézeti körülmények között elmeorvosi kivizsgálásnak vetik alá.
A kétgyermekes családanya jogi képviselője az esetleges intézeti kivizsgálás kapcsán rámutatott: jogi szempontból nem is lehetséges egy ilyen intézeti kivizsgálás. „Szlovákiában nincs olyan előírás, amely szabályozná, hogy milyen feltételek mellett lehet végrehajtani egy ilyen intézeti kivizsgálást, milyen körülmények mellett lehet valakit megfosztani személyes szabadságától e célból” – szögezte le Kvasnica.
Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két bőrfejű megverte, vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák azonban nyilvánosan megvádolta őt azzal, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt elmondta, s ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene. Ennek az eljárásnak a keretében indítványozta az ügyészség korábban Malina-Zák Hedvig elmeorvosi kivizsgálását.

MTI

hirdetés
Previous articleKifizetné az állam a munkaviszonyba lépő állástalanok járulékait
Next articleMeghalt Komárom legidősebb polgára