HAZA BELFÖLD Nem akarnak több Gorilla-jelentést a képviselők

Nem akarnak több Gorilla-jelentést a képviselők

742
hirdetés

A parlament keddi, december 3-i ülésén a Gorilla-ügyről is tárgyalt a testület – valószínűleg hosszabb ideig utoljára. A sorrendben a harmadik Gorilla-jelentést, amely a nyomozás aktuális helyzetéről tájékoztat, 80 szavazattal hagyta jóvá a testület, és a képviselők újabb jelentést már nem kértek. A Gorilla-ügy kapcsán három új büntető eljárás megkezdéséről, három külföldi – ciprusi, angliai és osztrák – jogsegély iránti megkeresés, három előkészületben lévő jogsegély iránti megkeresés – az Amerikai Egyesült Államok, Anglia és Csehország irányába és több tíz újabb tanú kihallgatásáról számolt be a júliusi jelentés, amelyet Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszter a nyomozás legújabb adataival is kibővített. Amint azt a miniszter elmondta időközben három büntetőeljárást megszüntettek, a többi viszont folytatódik. „Az eljárás nagyon bonyolult, a mi feladatunk, hogy ne avatkozzunk bele a vizsgálócsoport munkájába, hogy függetlenül vizsgálhassa az ügyet” – jelentette ki a miniszter.
A nyomozás aktuális helyzetéről szóló harmadik jelentést még ez év február 7-én kérte ki a parlament. Dušan Kováčik speciális ügyész júliusban dolgozta ki azt, augusztus folyamán foglalkozott vele a parlament védelmi és biztonsági bizottsága, a parlamenti testület elé azonban csak most került.
A júliusi jelentésben Kováčik többek közt azt írja, hogy a Gorilla-ügy vizsgálótisztjének nem sikerült bizonyítania kenőpénz átadását, illetve átvételét, azaz olyan bizonyítékokat beszereznie, amelyek alapján konkrét személy ellen vádat lehetne emelni. Kováčik arról is tájékoztatja a képviselőket, hogy az utolsó jelentés óta (az év elején) az ügyben mintegy 40 személyt hallgattak ki tanúként, elemezték a gyanús személyek bankszámláit, valamint a parlamenti képviselők felszólalásait a reptér privatizációjával és a befektetési tanácsadó kiválasztásával kapcsolatban, és több megkeresés eredményeit feldolgozták és értékelték.

TASR nyomán dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleNőtt a lakásépítési kedv Szlovákiában
Next articleCseh nyelvű műsorért kapott büntetést egy szlovák kereskedelmi televízió