HAZA BELFÖLD Négyszer több roma él Szlovákiában, mint ahányan annak vallják magukat

Négyszer több roma él Szlovákiában, mint ahányan annak vallják magukat

816
hirdetés

Több mint 400 ezer roma él Szlovákiában egy friss felmérés adatai szerint, ez a szám négyszerese annak, mint ahányan roma nemzetiségűnek vallották magukat a legutóbbi népszámláláson.

    Az ENSZ fejlesztési programja (UNDP) és a szlovák szociális ügyi tárca számára készített, a Roma Közösségek Atlasza 2013 nevet viselő felmérést a szlovák belügyminisztérium honlapján hozták nyilvánosságra. Eszerint jelenleg 402 ezer főt számlál a roma közösség Szlovákiában.
    A legutóbbi, 2012-es népszámlálás során mintegy 100 ezren vallották magukat roma nemzetiségűnek. Ez alapján az az adat alapján a mintegy 5,4 millió lakosú Szlovákiában 2 százalék körüli a roma lakosság aránya. A friss felmérés szerint azonban ez az arány a valóságban 7,5 százalékot tesz ki.
    Roma Közösségek Atlasza néven először 2004-ben készült felmérés a Szlovákiában élő romák számáról és életkörülményeiről. Az akkori adatok szerint 330 ezer roma élt az országban.
    A felmérés készítői szerint azonban a két felmérés számai közötti különbség nem azt jelenti, hogy kilenc év alatt 70 ezerrel növekedett a romák száma, hanem arról van szó, hogy a mostani esetben a korábbinál pontosabb módszereket használtak.
    Az idei felmérés szerint a szlovákiai cigányság valamivel több mint fele etnikailag elkülönült közösségekben él. Közülük mintegy százezren a községek szélén általuk kialakított telepeken élnek, csaknem hetvenezren pedig a községek határain kívül lévő, teljesen elkülönült telepeken, ez utóbbiakból több százat tartanak nyilván.

MTI

hirdetés