HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Négyszer több balesetet okoznak a férfiak, mint a nők Csehországban

Négyszer több balesetet okoznak a férfiak, mint a nők Csehországban

804
hirdetés

illusztrA cseh férfiak négyszer több közúti balesetet okoznak mint a nők – derült ki az utóbbi két évtized statisztikájából, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra Prágában.

Az 1993 és 2012 között történt csehországi közúti balesetek 82,7 százalékáért a férfiak, míg 17,3 százalékáért a nők voltak a felelősek – állítja a közlekedési minisztérium közlekedésbiztonsági osztálya (BESIP).
Például 2012-ben a férfiak 45 987, a nők 12 828 balesetet okoztak. Az utakon abban az évben 523 férfi és 158 nő vesztette életét. A férfi áldozatok között a legnagyobb csoportot az autóvezetők alkotják, a nőknél a gyalogosok.
A hivatalos kimutatás szerint Csehországban a bejegyzett autóvezetők 56,3 százaléka férfi, 43,7 százaléka nő.
Az európai államokban átlagban a férfiak az autóvezetők 55 százalékát, a nők 45 százalékát teszik ki. Európai átlagban a közlekedési balesetek áldozatainak 75 százaléka férfi, 25 százaléka nő.
A férfiakra esik azonban a közlekedési szabályok megsértéséért kiszabott büntetőpontok 83,1 százaléka, míg a nőkre csak 16,9 százalék. A maximális 12 büntetőpontot, amelyért egy évre megvonják az illető jogosítványát és új vizsgát kell tennie, a férfiak 7,59 százaléka, a nők 2,4 százaléka „teljesítette”.
A férfiak leggyakrabban kanyarokban, előzéskor és rosszabb látási viszonyok között okoznak balesetet. A nőknél igen gyakori a kereszteződésekben okozott balesetek száma.
Életkor szempontjából nézve a legtöbb közlekedési balesetet a 27 éves férfiak és a 39 éves nők okozzák.

MTI

hirdetés
Previous articleSéta: a legtökéletesebb mozgásforma
Next articleA budapesti Nemzeti Színház és a komáromi Jókai Színház együttműködése