HAZA GAZDASÁG Negyedével nőtt az új lakossági hitelek összege Szlovákiában

Negyedével nőtt az új lakossági hitelek összege Szlovákiában

965
hirdetés

dcdcdcdcTavaly 8,14 milliárd euró új hitelt vett fel a kereskedelmi bankoktól a lakosság Szlovákiában, ez egynegyedével volt több, mint egy évvel korábban – derült ki a Postová Banka elemzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

    Az új lakossági hitelek túlnyomó része 2014-ben is lakhatási célú, nagyrészt jelzáloghitel volt, ezek teljes összege 5,72 milliárd eurót tett ki. Az új lakossági hitelek második legnagyobb csoportját a fogyasztási hitelek adták, összegük 2,22 milliárd euró volt.
    Tavaly 21,98 milliárd euróra emelkedett Szlovákiában a lakosság hitelállománya, az éves emelkedés mértéke 12 százalékos volt. A lakossági hitelállomány túlnyomó hányadát, mintegy háromnegyedét a lakhatási célú kölcsönök adták a tavalyi év végén, ugyanakkor a fogyasztási hitelek összege a teljes hitelállomány mintegy 15 százalékát tette ki.
    Az Európai Központi Bank (ECB) statisztikái szerint 2014 végén Szlovákiában a lakossági hitelállomány átlagban 5226 eurót (megközelítőleg 1,6 millió forint) tett ki. Ezzel az ország az Európai Unió tagországait tekintve a középmezőnyben volt az egy főre jutó lakossági hitelek tekintetében. Az egy főre jutó kölcsönök összege 9 uniós országban volt alacsonyabb, mint Szlovákiában.
    Tavaly Szlovákiában ismét gyorsabb ütemben nőtt a lakosság hitelállománya, mint a lakossági megtakarítások összege, de a bankbetétek még mindig meghaladták a hiteleket, a vizsgált időszak végén 100 euró lakossági bankbetétre 81 euró lakossági hitel jutott. Ezzel szemben az arányában legtöbb lakossági hitelállománnyal rendelkező svédek esetében az arány 100 a 210-hez volt, míg Belgiumban 42 euró kölcsönre jutott 100 euró banki megtakarítás.

MTI

hirdetés
Previous articleKérdések és válaszok KOMVaK-ügyben
Next articleÉrvénytelen lett a szlovákiai referendum az alacsony részvétel miatt