HAZA BELFÖLD Ne a pénz legyen a nyerő, hanem a pártprogramok

Ne a pénz legyen a nyerő, hanem a pártprogramok

768
hirdetés

kalinak robert A legfőbb ideje, hogy a képviselők elgondolkozzanak a házszabály felől – jelentette ki a TA3 hírtelevízió Politikában c. vitaműsorában Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszter. Véleménye szerint a parlamentben az utóbbi négy évben több egyéni csődnek is a tanúi lehettünk, de a Hlina által produkált incidens túllépett azon a határon, ami még a parlamenti politikai kultúrában tolerálható. „Arról tanúskodik, hogy némelyik képviselő nem tartozik a parlamentbe” – hangsúlyozta a belügyminiszter, aki szerint a parlamenti politikai kultúra 2010 után kezdett romlani. „Akkor sok olyan képviselő jött a parlamentbe, aki azt gondolta, hogy könnyű Szlovákia érdekeit képviselni, aztán meg rájöttek, hogy még a koalíción belül sem képesek a véleményeiket érvényesíteni” – magyarázta Kaliňák.
A vitapartnere, Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) arra figyelmeztetett, hogy a parlamentben gyakran kerül sor verbális támadásokra is. „Martvoň úr kiváló ebben” – hangsúlyozta a képviselő asszony. Véleménye szerint ilyenkor a házelnöknek közbe kellene lépnie. „Emlékszem például amikor Martvoň egyetemi bohócnak nevezte Osuskýt urat, és Paška úr semmit sem tett” – mondta Žitňanská.
A tárcavezető szerint úgy kellene megváltoztatni a házszabályt, hogy a képviselők a törvény rendeleteinek figyelmen kívül hagyásával ne élhessenek vissza a tárgyi megjegyzésekkel vagy az interpellációkkal. Azzal azonban nem ért egyet, hogy a házirend a fizikai támadásokkal foglalkozzon, mert véleménye szerint ez azt feltételezné, hogy az ilyen támadások napirenden vannak a szlovák parlamentben, s ezzel az ázsiai országok közé sorolnánk Szlovákiát.
Žitňanská elismerte, hogy a Hlina és a Martvoň közti incidens nemcsak a választópolgárokat, hanem a képviselőket is elkedvetleníti, ám véleménye szerint ez a helyzet kedvez a kormánypártnak. „Annak ellenére, hogy a sajtóban megjelent, hogy 24 ezerrel csökkent a munkahelyek száma, ebből nem lett téma, a téma Hlina incidense lett. Úgy gondolom, hogy a kormánypárti Smer-SD-nek ez megfelel, még ha Kaliňák úr most felháborodottnak is tűnik” – mondta Žitňanská.
A vitaműsor során a választási törvényekről is szó esett. Kaliňák szerint a 48 órás kampánycsend nem a szólásszabadságot korlátozza, hanem megakadályozza, hogy a kommersz reklám a döntő napokban befolyásolja a választási eredményt. A miniszter szerint a törvényjavaslatok arra irányulnak, hogy egyenlő lehetőségek alakuljanak ki, és ne a pénz befolyásolja a választási kampányt. Véleménye szerint hasonlóképpen kell értelmezni a felmérések kérdését is. „Arról lehet vitatkozni, hogy 14 vagy 10 nappal a választások előtt legyen-e. Ellene vagyok azonban, hogy a választások előtti döntő napokban a felmérés arra figyelmeztesse a választót, hogy valamelyik párt az 5 százalékos küszöb alám csúszott, amivel azt jelzi, nem jó arra a pártra szavazni, mert az kidobott szavazat lesz” – jelentette ki Kaliňák, figyelmeztetve a választás előtti felmérések és a reális választások nagy eltéréseire is.
Lucia Žitňanská viszont arra figyelmeztetett, ha már a miniszter a tiltások mezejére lépett, létre kellene hozni egy független ellenőrző szervet, amely biztosítaná, hogy ne legyenek kivételezettek, ma ugyanis ilyen biztosíték nem létezik, mert a törvény előterjesztése előtt a miniszter semmit sem tett annak érdekében, hogy olyan elképzelés jöjjön létre ezzel kapcsolatban, ami konszenzuson alapszik. A képviselő asszony szerint az új törvényjavaslat jelenlegi változata előnyben részesíti a jelenlegi politikusokat azokkal szemben, akik csak most indítják politikai karrierjüket. „Már csak azzal is, hogy gyakran szerepelnek a sajtóban” – fűzte hozzá Žitňanská.

TASR nyomán, dé, Felvidék.ma

hirdetés