HAZA HÍR-MIX Nagyszabású, nemzetközi horgászverseny Komáromban

Nagyszabású, nemzetközi horgászverseny Komáromban

1373
hirdetés

    ponty Nagyszabású, nemzetközi horgászversenyre kerül sor városunkban. Idén először lesz ugyanis megrendezve a város horgásztaván az 1. MM Apáli Carp Cup elnevezésű bojlis horgászverseny. Az ötletről, a versenyről, valamint a szervezés nehézségeiről faggattam a rendezvény főszervezőjét, Toma Norbertet.

– Mikor és honnan jött az ötlet, hogy kellene egy ilyen versenyt szervezni, rendezni?

– Már nagyon régen, úgy 6-7 évvel ezelőtt beszélgettünk kollégákkal, horgásztársakkal, hogy kellene szerveznünk egy igazán nagy versenyt. Mivel jómagam is, és a szervezők többsége is lelkes sporthorgász, és többen részt is vettünk hasonló versenyeken, úgy gondoltuk, hogy a hagyományos évadnyitó versenyek mellett kellene valami nagyobbat is létrehozni, kihasználva a város szélén található szép horgásztavat, a Holt-Vágot, ahogy a legtöbben ismerik. A sokévi utánjárás és tervezés után elérkezett a tavalyi esztendő, amikor is végérvényesen arra az elhatározásra jutottunk, hogy itt az idő beleugrani, és elkezdődött a háttérmunka.

– Háttérmunka? Mit is takar ez a fogalom?

– Először is engedélyeket kellett kérni a tavat horgászatilag kezelő Szlovák horgászszövetség Komárom-i városi szervezetétől, mivel ők a felelősek a horgásztatásért ezen a vízterületen. Az engedély elnyerése, valamint az alapfeltételek megtárgyalása és egyeztetése után nekikezdhettünk az igazi szervezésnek.

– Miből is áll egy ilyen szervezés?

– Mint már az előbb említettem, a szükséges engedély megszerzése után lehet tervezni magát a versenypályát, az egyes szektorok, horgászhelyek elosztását, magát a csapatok létszámát, a versenyszabályok kidolgozását, a reklámot, a díjakat és többi apró, de néha nagyon fontos szervezési pontokat, teendőket. És persze nem utolsó sorban, a szervezők által biztosított verseny előtt telepítendő halak mennyiségét, súlybeli elosztását.

– Említetted, hogy a csapatok létszámát. Ez talán azt jelenti, hogy eme verseny más lesz, mint az eddig megszokottak, legalábbis ezen a tavon?

– Igen. Ezen a versenyen kéttagú csapatok indulhatnak egy taggal kibővítve, aki mint segítő fog szerepelni a verseny teljes időtartama alatt. Tehát ez tisztán csapatverseny lesz.

– Említenél pár szót magáról a versenyről is?

– Természetesen. Persze arra, hogy most itt az egész versenyszabályzatot elmondjam, sem idő, sem hely nincs, így csak a legfontosabbakat emelném ki. Tehát maga a verseny 2016. június 30.-án déli 12:00 órakor kezdődik és egészen 2016. július 5.-ig, ugyancsak déli 12:00 óráig tart majd megszakítás nélkül. Összesen tehát 120 óra fog a versenyzők rendelkezésére állni, hogy megmutathassák ügyességüket, rátermettségüket. Azért esett a választásunk erre az időpontra, mert a hatályban lévő szlovákiai jogszabályok csakis július 1-től engedélyezik a non-stop horgászatot. Minden csapat max. 4 bottal horgászhat, csónak használata engedélyezett. A versenyen csak a ponty, valamint az amúr lesz pontozva, de betartva az előírt minimális 3 kg-os alsó súlyhatárt. Minden kifogott hal a bírók általi mérés, dokumentálás illetve ellátása után vissza lesz engedve éltető elemébe. Maga a versenypálya két részre, szektorra lesz felosztva, egyik a nyugati oldalon található, nemrég kialakított rekreációs rész, míg a másik a keleti oldalon található erdős oldal partja. Mindkét oldalon a part teljes hosszában lesznek a csapatok elhelyezve. Biztosítva lesz mindkét oldalon a tisztálkodás lehetősége, mobil egységek felállításával.

– Az előbb említettekből, ha jól értettem, nagy hangsúlyt fogtok fektetni a halak védelmére, óvására. Egy ilyen szigorú szabályokkal felállított versenynek azért van kihatása a pénztárcára is. Lehetne valamit említeni a nevezésről, díjazásról?

– Persze hogy lehet. Minden versenynek, úgyhogy ennek is, megvan a maga költségvetése. Minden csapatnak a részvételhez először is regisztrálnia kell, majd az előírt számlára átutalni a nevezési díjat, jelen esetben ez 150,- € jelent. A szervezők, a tó adottságait figyelembe véve, max. 25 csapatot tudnak biztonságosan és kényelmesen elhelyezni. Ez azt jelenti, hogy az első 25 csapat, amelyik befizeti a nevezési díjat, bekerül a versenybe, illetve a következő két csapat pedig tartaléknak lesz besorolva, arra az eshetőségre, hogyha valamelyik csapat az első 25 közül visszalépne. Magáról a díjazásról csak annyit szeretnék mondani, hogy az összértéke az 5.000,- €, melyben találhatók pénzdíjak, valamint értékes tárgyi jutalmak is.

– 5.000,- € összdíjazás? Ez csak akkor lehetséges, ha vannak támogatók is. Így van ez ebben az esetben is?

– Igen. Sajnos a mai előrehaladott világban, s látva és érezve a szociális helyzetet, nagyon nehéz támogatókat találni. De hála az égnek, azért mindig akadnak olyanok, akik áldoznak bizonyos összeget ilyenfajta dologra. Nem szeretném megbántani egyetlen támogatónkat sem, ezért inkább nem fogom most név szerint említeni őket, nehogy véletlenül valakit kihagyjak. Egyesek pénzbeli, mások tárgybeli (csónak, horgászfelszerelés, kiegészítők, stb.) segítséget nyújtanak. Meg kell említenem, hogy maga Komárom városa is fel lett kérve némi támogatás nyújtására, de sajnos e beszélgetés alatt még elbíráláson van kérelmünk.

– Említetted a bírókat. Gondolom, s ha rosszul, nyugodtan javíts ki, mint minden nagyszabású versenyen, itt is kellene biztosítani kiszolgáló személyzetet, kisegítőket, bírókat. Hogy van ez ezen a versenyen?

– Igen, jól gondolod. Mint máshol, itt is állandó bírói, mérői valamint segítői felügyelet lesz fenntartva egy főbíró vezetése alatt. A bírók, valamint segítőik, az előzetes tervek alapján a reggeli és az esti órákban fogják járni a csapatokat a fogás mérése végett. Amennyiben az időjárási tényezők (nagyon meleg idő, szélcsend, stb.) és persze ha a fogási eredmények is úgy hozzák, akkor természetesen a nap bármely szakaszában, még az éjjeli órákban is, készségesen állnak a versenyzők rendelkezésére. Még itt meg szeretném említeni, hogy a szervezők, a főbíró, a bírók valamint a segítők egytől egyig ingyen vállalták az egész hetes munkát. Köszönet érte!

– Beszélgettünk a díjazás nagyságáról. De ezeket a díjakat ki is kell osztani. Mikor és hol lesz a verseny kiértékelése?

– Maga a kiértékelés a versenypályán, előzetesen 2016. július 5.-én 15:00 órai kezdettel van tervezve, de ez még változhat addig.

– Köszönöm szépen a beszélgetést, s remélem, hogy sikerül sikeresen lebonyolítani ezt a versenyt. Sokan megfoghatják egyéni rekordjukat, esetleg talán megdönthetik még az érvényes szlovák rekordot is.

– Én is köszönöm szépen a lehetőséget, a jókívánságokat. Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak az egész szervezőbizottság nevében minden egyes jelenlegi és jövőbeli támogatónknak, a médiáknak, valamint mindazoknak, akik nagyban hozzájárultak és hozzá fognak járulni, hogy ez a verseny megszülethetett és lebonyolításra kerülhet. Köszönet érte!

Aztán görbüljön, de ne szakadjon!

 

 

Elbeszélgetett: FUISZ Attila

fotó: illusztráció, Jakab I., dunataj.sk

 

hirdetés
Previous articleSikerrel szerepelt Budapesten a Komáromi Jókai Színház
Next articleAz 53. Jókai napok meghirdetése