HAZA RÉGIÓ Nagyot alakítottak a Jókai Mór Alapiskola földrajzosai

Nagyot alakítottak a Jókai Mór Alapiskola földrajzosai

1198
hirdetés

Online és jelenléti formában zajlottak a 2021/2022-es tanév tanulmányi versenyei, melyek lassan, de biztosan a vége felé közelednek, s így a különböző szintjeinek döntői is zárulnak.

Köztudott, hogy a földrajz egy összetett tantárgy, mert több tudományterület keveredik, hogy egy egységet alkosson. A földrajzversenyek pedig hasonló módon összetettek és sokrétűek. Azonban ennek az összetett műveltségi területnek a fényében vágnak neki évről évre a Jókai Mór Alapiskola diákjai is a megmérettetéseknek.

A tavalyi tanévben történt kaotikus szervezési és rendezési formák részben, de nem egészben befolyásolták az idei versenynaptár összetételét. Így rögvest az idei iskola év elején, 2021. október 22-én került megrendezésre a Vámbéry Ármin Földrajzverseny elmaradt országos döntője, melyre online formában került sor. A Vámbéry Ármin életéről, munkásságáról, utazásairól szóló tudáspróbára két fordulóban került sor. Az első forduló nagyrészt Vámbéry életét ölelte fel, kiegészítve Erdély és Türkmenisztán érdekességeivel, látnivalóival. Iskolánkat a Komáromi dervisek csapata, azaz Bara Boglárka, Svoboda Anna Sophia és Olláry Viktor Alex hármasból álló csapat képviselte a megmérettetésen, és a döntő országos 5. helyét sikerült megszerezni. Párhuzamos zajlott a 2022-es verseny levelező fordulója is, ahol szintén ugyanezen csapat szerzett nominációt az országos döntőre, ahol fél évvel később 2022. március 25-én a dobogó 3. fokára állhatott fel a bronzérmes trió.

A hagyományoktól ismét eltérően az Oktatási Minisztérium által támogatott IUVENTA tanulmányi versenyolimpiák többségének a járási szintű fordulói is az online térben zajlottak. Ez alól persze a Földrajz Olimpia sem volt kivétel. Az iskolai forduló után, 2022. február 17-én került megrendezésre a járási megmérettetés. Iskolánk hét tanulója vágott neki a témakörök tekintetében sokoldalú, 90 perces online versenynek. Az eredmények fényében azonban bátran mondhatjuk, hogy sikeresen zártuk ezt az évadot. A G-kategóriában induló Mlatec Dominik, Kincer Olivér és Havadi-Nagy Martin egyaránt eredményes megoldói voltak a járási olimpiának.KajtorKyra (VII.A) az F-kategóriában 2. helyezettként továbbjutott a kerületi fordulóba, valamint szintén ebben a csoportban versenyzett a 6. helyen végzett Bara Boglára (VII.A). Hübsch Maja Virág (VIII. A) pedig az E-kategóriában a 4. helyen végzett. A 8-9. évfolyam számára tartott csoportban versenyzett Horváth Kristóf (IX.A) is, aki eredményes megoldóként szerepelt. A Földrajz Olimpia kerületi fordulója már jelenléti formában Aranyosmaróton zajlott 2022. április 22-én. Nyitra megye járásainak legjobb földrajzosai elméleti és gyakorlati szinten, szlovák nyelven mérték össze tudásukat, ahol a KajtorKyra a kimagasló 4. helyet szerezte meg, s a tavalyihoz hasonlóan elnyerte a legjobb magyar diák megoldó címét is.

Kyra földrajz iránti elkötelezettségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy részt vett a MOZAIK Könyvkiadó által meghirdetett földrajzversenyén is rögvest két kategóriában, ahol eredményes megoldóként az általános iskolaiban a 22., a középiskolaiban a 11. helyen végzett. Ezen felül szintén bekapcsolódott a MOZAIK Science természettudományi versenyébe is, s egészen a 6. helyezésig küzdötte fel magát.

Az elért eredményekhez gratulálunk, s ezzel együtt további sok sikert kívánunk!

 

PaedDr. Varga Tamás

földrajztanár

hirdetés
Previous articleLélekemelő avatóünnepség Búcson: közösségi házzá alakították át egy parasztház gazdasági épületeit
Next articleFico: Nem Magyarország vagy Lengyelország, hanem Szlovákia a fekély Európa testén