HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Nagyanyáink gyógyító praktikái nyári „nyavalyákra”

Nagyanyáink gyógyító praktikái nyári „nyavalyákra”

809
hirdetés

Sajnos a hosszú, forró nyár nem mindenkinek a felhőtlen pihenés, kikapcsolódás időszaka, mert egyre több felnőtt és gyermek küzd ilyenkor betegséggel.

torok1

Sokan szenvednek középfül,- arcüreg, vagy homoküreg gyulladással, ami egyrészt a pollen allergiának is köszönhető, de nagyobb részt a klímaberendezések okolhatók e rendkívül fájdalmas és kellemetlen betegségek kialakulásáért.

Ma már szinte nincs is olyan áruház, étterem, mozi, színház vagy autó, ahol ne lennénk kitéve ennek az ártalomnak! Az erre érzékenyeknek elég néhány perces klímás levegő, hogy hetekig szenvedjenek, s a kínok kínját éljék át. Nem ritka, hogy egyszerre mindhárom gyulladással küzdenek egy jó kis huzat vagy ventillátorozás után, orvosi segítségként pedig az antibiotikumos kezelés érkezik… Ennek káros hatásait mindenki ismeri: bélflóra tönkretétele, gombásodás lehet a kúra végeredménye, sikere pedig kétséges, s ha szerencsések vagyunk, a következő huzatig tünetmentesek lehetünk. Ha fül-orr-gégész szakorvoshoz megyünk röntgensugarazás és drasztikus beavatkozások alanyai is lehetünk.

Bár klíma 20-30-50 évvel ezelőtt nem volt, de a huzat akkor is ártalmas lehetett. Ekkor nagyanyáink a természetben, konyhában, megtalálható virágokkal, fűszernövényekkel, levelekkel gyógyították magukat és családtagjaikat. Ezek a régi bevált receptek, gyógymódok ma is működnek és mellékhatás mentesek! Arc- és homloküreg gyulladásra segítség lehet a leforrázott kamillavirág vagy a zsálya meleg – de nem forró – gőze. A nagyobb hatás elérése érdekében étkezési szódabikarbónát is tehetünk bele, így még pezseg is és jobban érvényesül a gyógyító gőz.

fejfajas

Valaki a meleg sóra esküszik, azzal gyógyítja fülfájását. Nagyanyáink a fokhagymáról, annak vírusölő és baktériumölő hatásáról is tudtak. Ma úgy mondanánk, hogy természetes antibiotikumként funkcionál. Fülbe is beletehető, segít a fájdalmas lüktetés megszűntetésénél illetve könnyebben ürül ki a váladék. Segíthet a kövirózsa letört levelének nedűje is fülfájásnál. A körömvirág gyulladáscsökkentő hatása fülfájásnál is működik; a fület kívülről kell bekenni a körömvirágkenőccsel és hamarabb a gyógyulás útjára léphet a beteg. Lehet arcüreggyulladásra sós vizes öblítést végezni (orron keresztül fel kell szippantani a vizet), illetve gargarizálni azzal, és az arcüreg irányába masszírozni. A vöröshagyma levét vattára kell cseppenteni és éjszakára bedugni a fülbe. Ez az egész arcüreget és homloküreget átjárja, gyulladáscsökkentő hatású.

Nem csak külsőleg, de belsőleg is érdemes ilyenkor gyógyteákkal, füvekkel, fűszerekkel kezelni magunkat. Ajánlatos a kamilla, zsálya, kakukkfű vagy diólevél tea fogyasztása. A diólevél tea, kamillatea leszűrés után visszamaradt főzetét pakolásként az arcra, homlokra tehetjük. Ez nagyon jól csillapítja a lüktető fájdalmat, és segíti a váladék fellazulását is. Vigyázzunk, ne legyen forró a pakolás csak kellemesen meleg! Amennyiben nem biztos a gyógynövény vagy fűszernövény kiváló minősége, ajánlatos gyógynövény boltokban megvásárolni a tiszta teafüveket, drogokat. Mindenki saját maga tapasztalja meg, melyik gyógymód segít neki, hiszen ami az egyik embernek használ, az lehet, hogy a másiknak nem.

bodzale

A természet azonban rengeteg gyógyító kincset rejt magában és lehetőségek tárházát kínálja. A döntés mindenkinek a sajátja: lehet szúratni, szívatni a fület vagy mosatni az arcüreget vagy antibiotikumokat szedni, vagy esetleg a több száz éve használt és bizonyított gyógynövényeket, fűszernövényeket őseink praktikáit alkalmazni…

SOKSZINUVIDEK.HU

hirdetés
Previous articleRECEPTEK: Isteni mákos guba
Next articleMár áll a német megszállás áldozatainak emlékműve