HAZA RÉGIÓ Nagy sikerű hungaricum- és magyarság-est Komáromban

Nagy sikerű hungaricum- és magyarság-est Komáromban

717
hirdetés

39773_200_200„Szívünk magyar értékei” címmel nagy sikerű hungaricum- és magyarság estet tartott Komáromban a Panoráma Világklub Felvidéki Tagozata a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület és a Széchenyi István Polgári Társulás társszervezésében.

A komáromi Kultúrpalota zsúfolásig megtelt impozáns dísztermében Boráros Imre színművész, Petrécs Anna színművész és Korpás Éva népdalénekes volt a meghívott vendég. Boráros Imre és Petrécs Anna mindenekelőtt a tengerentúli magyar diaszpórában élők helyteréről, kanadai, ausztráliai és Egyesült Államok-beli vendégszereplésük élményeiről és értékeiről szóltak, válaszoltak az házigazdáinak kérdéseire. Mondanivalójukat Boráros Imre több verssel fűszerezte a közönség nagy örömére. Borárosék által – akik tíz alkalommal vendégszerepeltek a tengerentúlon – közelebb kerülhettünk az ott élő magyarok hagyományőrzéséhez, szokásaihoz, megismerhettük életüket.
Korpás Éva – aki a közelmúltban kapott Harmónia Díjat – nagyon meggyőzően érvelt a magyar népdal népszerűsítésének fontossága mellett. Tekintettel arra, hogy műfajon belül rendkívül sokoldalú, sokarcú, szorgalmas és tehetséges művészről van szó, hitelesen mesélt a közönségnek arról, hogy eredményes munkát csakis közösségben lehet végezni. Arra buzdította a jelenlévőket, hogy szeressék és szerettessék meg gyermekeikkel a magyar népdalt, amely szintén fontos hungaricum.
Az estet Jónás Csaba Wass Albert-díjas előadóművész és Richter Hanna erdélyi versmondó szavalat tette gazdagabbá, akiktől József Attila, Reményik Sándor, Márai Sándor, Wass Albert verseit hallhattuk.
Dr. Keszegh Margitnak, a Jókai Egyesület elnökének bevezetőjéből megtudhattuk, hogy Magyarországon már öt évvel ezelőtt elkezdődött az a létfontosságú jogalkotási folyamat, amely a hungaricumokkal foglalkozik, s amely a tavalyi évben teljesedett ki, amikor a magyar Országgyűlés elfogadta a hungaricum-törvényt.
S hogy is az a hungaricum? Ezt a jelenlévők a következőképpen válaszolták meg: A hungaricum olyan nemzeti, sajátosan magyar értékmegőrző, időt álló, hagyományos vagy mai termék, szellemi alkotás, találmány, népművészet, előadóművészet, gasztronómia, földrajzi helyhez kötött természeti kincs, amely jellegét tekintve magyar, a Kárpát-medence területén készült, illetve található. Emellett az esten elhangzottak azok a sajátosan magyar értékek, amelyeket a magyarság a világnak és önmagának adott.

Tarics Péter, Felvidék.ma
További fényképek Képgalériánkban ITT>>>.

 

hirdetés