HAZA BELFÖLD Naď: 12 Viper helikoptert kínált fel az USA Szlovákiának

Naď: 12 Viper helikoptert kínált fel az USA Szlovákiának

448
hirdetés

12 darab új Bell AH-1Z Viper helikoptert kínált fel az USA Szlovákiának cserébe az Ukrajnának ajándékozott MiG-29-es vadászgépekért, beleértve a pilóták és mérnökök kiképzését, továbbá 500 darab AGM-114 Hellfire rakétát – tájékoztatott a közösségi hálón Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter. Mindezért 340 millió eurót fizetne 3-4 év alatt az ország a védelmi tárca éves költségvetéséből, ám az átvett felszerelés értéke Naď szerint meghaladja az 1 milliárd dollárt.

Kép: Pixabay

„A maradékot, tehát körülbelül 660 millió amerikai dollárt ajándékba kapnánk az amerikai kormány védelmi alapjából (Foreign Military Financing)” – magyarázta Naď. Hozzátette, hogy ilyen ajánlat iránt több ország is érdeklődik, és a csere közvetve kompenzációnak is tekinthető azért, hogy késik az F-16-os vadászgépek leszállítása.
A MiG-ek, valamint a Kub légvédelmi rendszer egy részének átadásáról a szlovák megbízott kormány döntött, Naď rendkívül előnyösnek tekinti a cserét, melynek köszönhetően jelentős mértékben nőnek az ország védelmi képességei. „Jelenleg egyáltalán nincsenek harci helikoptereink, tehát egy teljesen új védelmi képességről lenne szó” – jegyezte meg.
Naď hozzátette, az ellentételezés értéke összességében meghaladja majd a 900 millió eurót, a helikoptereken kívül a MiG-ekért 200 millió eurót kap az ország az Európai Békekeretből, és 50 milliót a Kub rendszerért.
Naď a kormány szerdai ülését követően azt mondta, becslése szerint két éven belül érkezhet meg az USA-tól az egész szállítmány. Megerősítette, hogy a MiG-29-es vadászgépek még Szlovákia területén vannak. „Néhány napja ukrajnai szakértők érkeztek, akik átvizsgálják a gépeket, pótalkatrészeket is hoztak, hogy szükség esetén még itt elvégezhessék a javításokat” – tette hozzá azzal, hogy a folyamat néhány hétig is eltarthat.

TASR

hirdetés
Previous articlePresser Gábor: 50 éve tartó szerelmet jelent a színház
Next articleKomárom csapata óriási hajrával legyőzte az Intert