HAZA HÍR-MIX Mozgalmas „rákóczis” hét a Selye János Gimnáziumban

Mozgalmas „rákóczis” hét a Selye János Gimnáziumban

1013
hirdetés

Mozgalmas hét1Az iskola falai között már megszoktuk, ha beköszönt az ősz, egyúttal a figyelmünk is a Rákóczi Szövetség rendezvényei felé fordul. Októberben a már hagyományosnak mondható Gloria Victis történelmi vetélkedőn és az ahhoz kapcsolódó rendezvényeken vettek részt diákjaink, amelyeket az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett meg a budapesti székhelyű anyaszervezet. A Selye János Gimnázium keretein belül működő Rákóczi Alapszervezet a vetélkedő versenyzőin kívül tizenöt diákkal képviselte magát a megemlékezéseken.

Az 1993-tól folyamatosan meghirdetett történelmi vetélkedő középdöntőjébe a Kárpát-medence 150-nél is több középiskolája nevezett be, ami iskolánként legkevesebb egy csapatot jelent. Az idei téma Bethlen Gábor erdélyi fejedelem megkoronázásának 400-ik évfordulója kapcsán Erdély aranykora volt, s iskolánkat is négy csapat képviselte. A középdöntőbe két csapatunk jutott be, összesítésben az Aranyosi Zsolt, Hunčík Rebeka, Ölveczky Judit összeállítású csapat a 17. helyen végzett, míg a Gyarmati Vince, Ott Karin és Répás Balázs alkotta trió nagy örömünkre a szűkebb tízes döntőbe is bejutott. Az erős mezőny egyik KAD-koszorúzás2jellemzője volt az is, hogy csupán két határon túli csapat mondhatta el magáról ezt a tényt: az érsekújvári és mi, a selyések. Balázsék a 8. helyen végeztek, s ez felettébb sikeres eredménynek könyvelhetjük el. A keddi fáklyás felvonuláson diákjaink is részt vettek – ennek megszervezésében külön köszönettel tartozunk a gútai egyházi gimnázium szervező tanárának, Varga Erikának – megemlékezve az 1956. október 23-án lezajlott szimpátiatüntetésre, amely a budapesti Műegyetemtől indult, s a Bem-szoborig vonult.

A „rákóczis” események október 23. után sem értek véget. Iskolánk azon kevés helyszínek egyike, ahol az 1956-os eseményeknek volt határon túli vonatkozása is. Az akkori diákokat az iskola aulájában a járási pártbizottság tagjai felszólították, hogy ítéljék el a budapesti eseményeket. „Ha a népeknek – ahogy századokkal korábban Beauvais atya is kifejtette – nincs is joguk arra, hogy beszéljenek, az a joguk megvan, hogy hallgassanak, és hallgatásuk rettenetes lecke a zsarnokok számára.” Hasonlóan viselkedtek az akkori diákok is, s erre a bátor kiállásra emlékeztek a Selye János Gimnázium aulájában az iskola Rákóczi Alapszervezetének tagjai a Selye János Egyetem Jókai Mór Diákkörével egyetemben. Az iskola részéről Andruskó Imre igazgató, Elek József történelemtanár, Kotiers Mihály alapszervezeti elnök, a vendégek részéről Tárnok Balázs koszorúzott.

 

Elek József

a Selye János Gimnázium történelemtanára

dunataj.sk

hirdetés
Previous articleMozgalmas hét a Kóczán Mór alapiskolában
Next articleElőször látogatott Szlovákiába francia államfő