HAZA KULTÚRA Most már otthonról is vásárolhatnak jegyet a komáromiak az Egressy Béni Városi...

Most már otthonról is vásárolhatnak jegyet a komáromiak az Egressy Béni Városi Művelődési Központ rendezvényeire

1867
hirdetés

A komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban már az év elején elkészült az új weboldal, a digitális jegyárusítás beindítására azonban sajnos várni kellett, hiszen a COVID 19 vírus miatt kialakult válsághelyzetben központilag tiltották be a nyilvános rendezvények szervezését (így a jegyvásárlási rendszert sem lehetett beüzemelni). Június elejétől viszont a különböző kulturális intézmények fokozatosan, lépésről-lépésre térhettek csak vissza a megszokott működésükhöz. 

Most azonban beindult az élet, beindult az online jegyvásárlás is, ráadásul a komáromi művelődési háznak saját jegyeladási rendszere van, így a komáromiak és a környékbeliek otthonról is foglalhatnak, vásárolhatnak jegyet a kulturális rendezvényekre. Az intézmény igazgatója, Lakatos Róbert, úgy véli, hogy ez a fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy még többen eljuthassanak a művelődési ház eseményeire, ráadásul így az intézmény rugalmasabban és könnyedebben tudja majd kezelni az esetlegesen fellépő szervezési kérdéseket, problémákat is.

 

Az első rendezvényre, melyre már megkezdődött az online jegyárusítás, augusztus 15-én kerül sor. Mégpedig 19.00 órától a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja c. előadását tekinthetik meg az érdeklődők az Egressy Béni Városi Művelődési Központ nagytermében.

 

A Megidézett Kárpátalja, Hágókon innen és túl című előadás a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be egy antológia keretében a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, Kárpátalján élő népek: magyarok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók, sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját. Felmutatva mindazt, ami e népek hagyományaiban közös és mindazt, ami nemzeti sajátosság. A hangsúlyt azonban a közös gyökerekre helyezve, szemléletesen érzékeltetve a közös történelmi múltból származó törvényszerű hasonlóságokat (Azok a ruszin népek, melyek mai napig őrzik II. Rákóczi Ferenc emlékét, büszkén vallják, hogy őseik a magyarokkal együtt hűségesen védték a „nagyságos fejedelem” várait).

A hagyomány átörökítése, a saját és a velünk együtt élő népek folklórnyelvének ismerete a találkozások és saját magunk kinyilatkozásának lehetőségét teremtik meg. A színház ezeknek a találkozásoknak az esélye, a tükre.  A tükör, amibe jó belenézni, mely annak is felmutat, aki megalkotja, és annak is, aki majdan nézői csendjében megéli az inspiratív elfogadás és befogadás állapotát.

Jegyek még korlátozott számban kaphatók a www.mskskomarno.sk oldalon, illetve az előadás előtt egy órával az Egressy Béni Városi Művelődési Központ jegypénztárában. 

hirdetés
Previous articleÍgy készíts a sparheltből kerti grillezőt
Next articleMarika elutazhat amerikai gyógykezelésére