HAZA BELFÖLD Most-Híd: Válaszúton a szlovák politika

Most-Híd: Válaszúton a szlovák politika

805
hirdetés
A szlovák politika válaszúthoz érkezett. A politikai rendszer pártokon alapszik, ezért szükséges, hogy mindegyikőjük, beleértve a politikusokat is, színt valljanak, mit kínálnak a politikában, mondta el a Most-Híd hétfői sajtótájékoztatóján Bugár Béla pártelnök.

„Úgy gondolom, hogy a fejlődés és a változás nem tragédia. Csak nem kellene még zavarosabbá tenniük az aktuális helyzetet. A politika nem Facebook, és a politikai véleményt nem kellene olyan gyakran változtatni, mint a Facebook-státuszt. Ezt tudatosítanunk kell” – jelentette ki Bugár arra utalva, hogy a szlovákiai választók összezavarodtak, az új pártok megtévesztik őket a politikai rendszertől való idegenkedéssel. Főként az Egyszerű Emberek magatartását bírálta emiatt, hangsúlyozva, hogy az OĽaNO ugyanúgy része a rendszernek: politizálnak, törvényeket terjesztenek be, részt vesznek a politikai vitákban. Azonban nemcsak Matovičék, hanem a többi parlamenti párt viselkedése is hozzájárult a zavartság keltéséhez. „A hagyományos pártok érthetetlen és érdekorientált szövetségeket hoznak létre a Smerrel, gyakran változtatják álláspontjaikat, mint ahogy ezt a múlt héten is láthattuk a nyugdíjrendszer második pilléréről történő szavazásnál“ – véli Bugár, aki szerint a generációváltás vagy az elegendő politikai tapasztalat sem garantálja a szavahihetőséget. Arra csak a politikusok személyi integritása, az érthető program és az elvekhez való ragaszkodás a biztosíték.
Lucia Žitňanská alelnök meglátásában a pártok nemcsak a partnereikért, hanem a választóikért is vannak. Riasztónak tartja a tényt, hogy a politikai tömörülések érthetetlen módon gyakran saját programjaik ellen szavaznak olyan fontos kérdésekben is, mint az alkotmánymódosítás volt, hiszen a Smer sohasem támogatta a házasságot, a KDH pedig a bírák átvilágítását, mégis együtt szavaztak. „Ez a szavazás volt a legmegtévesztőbb, amióta beléptem a politikába” – szögezte le az SDKÚ egykori politikusa, aki szerint is a pártoknak egyértelmű üzeneteket kell küldeniük választóik felé. Žitňanská Szlovákia kulcsfontosságú értékének nevezte a sokszínűséget, melynek tiszteletben tartása az alapja az eltérő véleményekkel szembeni toleranciának és az együttműködésnek, amely a sokszínű társadalmak működésének alapja.

BA, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleAhol csak az anyagiak döntenek, ott általában leépül a gyógyítás
Next articleMeghalt a világ legöregebb férfija