HAZA GAZDASÁG Moody’s: Szlovákia igen stabil gazdasága indokolja az elsőrendű besorolást

Moody’s: Szlovákia igen stabil gazdasága indokolja az elsőrendű besorolást

1474
hirdetés

zlovákia mély gazdasági és pénzügyi integrációja a központi EU-gazdaságokkal, a mérsékelt államadósság-ráta, a gazdaság jelentős adósságelviselő kapacitása és a rugalmas hazai adósságpiac támasztja alá a magasan elsőrendű, „A2”-es szintű, stabil kilátású szlovák államadós-osztályzatot – áll a Moody’s Investors Service hétfőn Londonban ismertetett helyzetértékelésében.

    A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítője szerint várhatóan folytatódik Szlovákia figyelemreméltó makrogazdasági és jövedelmi felzárkózása az Európai Unió többi gazdaságához. A magasan képzett, versenyképes szlovák munkaerő, a központi EU-gazdaságok közelsége, valamint az intézményrendszer módszeres átalakítása az uniós jogszabálygyűjtemény átvétele után vonzóvá tette a szlovák gazdaságot a külföldi működő- és portfoliótőke-befektetések számára egyaránt.
    A Moody’s várakozása szerint a szlovák hazai össztermék (GDP) az idén 2,2 százalékkal növekszik, és a növekedés jövőre 3,1 százalékra gyorsul.
    Szlovákia integrációja az uniós beszállítói hálózatokba azt is jelenti, hogy a növekedési kilátásokat befolyásolhatja a legfőbb uniós kereskedelmi partnergazdaságok – főleg Németország – növekedésének lassulása. A hitelminősítő azonban azt várja, hogy a növekvő lendületű hazai kereslet ellensúlyozza a nettó export alacsonyabb hozzájárulását a növekedéshez.
    A fenntartható adósságteher és a csekély finanszírozási igény azt jelenti, hogy nagyon alacsony a költségvetési szféra likviditási kockázata – áll a Moody’s hétfői londoni elemzésében.
    A hitelminősítő szerint a belpolitikai stabilitás, a jó tőkeellátottságú és likvid bankrendszer, valamint a külső pénzügyi pozíciókat javító szerkezeti átalakítások miatt alacsony a szlovák gazdaság kitettsége az eseménykockázatoknak. Ebben a környezetben az orosz-ukrán konfliktus sem jelent komolyabb eseménykockázatot a szlovák gazdaságra azon a mértéken túl, amelyet a Moody’s a szlovák növekedési ütem előrejelzésében már figyelembe vett – hangsúlyozzák a hitelminősítő elemzői.


MTI

hirdetés
Previous articleValaki babakocsikra lövöldöz a IX. kerületben
Next articleKomárom és Révkomárom helyzetéről tárgyalt Orbán Viktor az MKP-Híd közös révkomáromi polgármester-jelöltjével