HAZA BELFÖLD Módosítaná a Most-Híd a kisebbségi nyelvhasználati törvényt

Módosítaná a Most-Híd a kisebbségi nyelvhasználati törvényt

946
hirdetés

bugar-bela02 A Most-Híd parlamenti képviselői a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosításával szeretnék megoldani a vasúti megállóhelyek és állomások kisebbségi nyelven való megnevezését.
Véleményük szerint a kétnyelvű megnevezést a törvények közti összhang hiánya okozza. „A törvényjavaslattal a kisebbségi nyelvhasználati törvény és a vasúti törvény közti ellentmondást szüntetnénk meg, ezáltal lehetővé válna azokban a településekben a vasúti megnevezés elhelyezése a kisebbség nyelvén is, amelyekben a kisebbségi nyelvhasználati törvény értelmében használható a kisebbség nyelve” – indokolják a törvényjavaslatban.
Bugárék hangsúlyozták, hogy nem a vasúti megállóhelyek és állomások megnevezéseinek teljes változásáról van szó. „A vasúti megállóhelyek és állomások megnevezései nem változnának, csupán egy másik tábla elhelyezéséről lenne szó a vasúti megállóhely vagy állomás kisebbség nyelvén való megnevezésével” – magyarázzák.
Javaslatuk értelmében a vasúti állomások és megállóhelyek kisebbség nyelvén való megnevezéséről a Vasúti Szabályozási Hivatal döntene, mégpedig az erre jogosult alany kérelme alapján. A kérelmező a település lehet, amelyen a kisebbségi nyelvhasználati törvény értelmében a hivatalos érintkezésben használható a kisebbség nyelve. A vasúti állomások és megállóhelyek javasolt megnevezésének helyességét a Kormányhivatal bírálná el.
A törvénymódosítás értelmében a kiegészítő táblákat egyenként, az egyes kérelmek alapján helyeznék el, nem pedig egyszerre mindet, ahol erre a kisebbségi nyelvhasználati törvény értelmében lehetőség van. A táblaelhelyezés költségeit a kérvényező, azaz a települések állnák. A Most-Híd szerint tehát az állami költségvetést és a Szlovák Vasutak költségvetését sem terhelné ez a változtatás.

Felvidék.ma, tasr, dé

hirdetés