HAZA BELFÖLD MKP-petíció: „Lesöpörték az asztalról nyolcvanezer ember véleményét”

MKP-petíció: „Lesöpörték az asztalról nyolcvanezer ember véleményét”

915
hirdetés

Nem hozott eredményt az MKP petíciójáról folytatott egyeztetés a belügyminisztériumban

Fotó: Oriskó Norbert

Nem volt konstruktív a hangneme és érdemi eredmény nélkül végződött kedden a szlovák belügyminisztériumban folytatott megbeszélés, amelyen a Magyar Közösség Pártjának (MKP) delegációja kormányzati szervekkel tárgyalt a felvidéki magyar párt menekültkvóta elleni petíciójáról – közölte Őry Péter, a petíciós bizottság elnöke.

A petíciónak két célkitűzése volt. Egyrészt a migránsok újraelosztását célzó uniós kvóták elutasítása, másrészt viszont ügydöntővé akarták tenni a helyi – egyebek mellett menekültügyi intézkedésekről, a környezetvédelmi viszonyok megváltoztatásával kapcsolatosan, illetve helységnév-változtatás kérdésében kiírt – népszavazásokat.

A tavaly októberben indított petíciót mintegy nyolcvanezren írták alá, s ez a felvidéki magyarság legnagyobb visszhangot kiváltó aláírásgyűjtési kezdeményezése lett a rendszerváltoztatás óta. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint amennyiben egy petíciót több mint tízezren írnak alá, annak témáival a belügyi tárcának kötelezően foglalkoznia kell. Emiatt tartották meg a keddi egyeztetést az MKP delegációja és a szlovák belügyi, illetve környezetvédelmi tárca, továbbá a bevándorlásügyi hivatal képviselői között.

A belügyi tárcának nem az volt a célja, hogy megoldást keressen

“Nem volt konstruktív a megbeszélés hangneme, a rendszerváltoztatás előtti hangulatot idézte” – mondta az egyeztetést követően Őry Péter, aki szerint már a találkozó elején egyértelművé vált, hogy tárgyalópartnereiknek nem az a célja, hogy megoldást keressenek a lakosok valós problémáira, hanem csak az, hogy “kipipáljanak” egy törvényi kötelességet.

A petíciós bizottság elnöke elmondta: a petícióban megfogalmazottakat tárgyalópartnereik először azzal utasították el, hogy nem rendszerszintű változtatásokról szól, majd amikor konkrét törvényi változtatási lehetőségekkel álltak elő, azt a választ kapták, hogy a törvények megváltoztatása “gondot jelentene.”

MKP: Nem adjuk fel

“Ez a hozzáállás döbbenetes, gyakorlatilag lesöpörték az asztalról nyolcvanezer ember véleményét” – jegyezte meg Őry Péter. Hozzátette: a kormányzati képviselők a petíciónak a migránsok újraelosztását célzó uniós kvóták elutasításáról szóló részéhez sem fogalmaztak meg érdemi véleményt.

Őry Péter szerint a megbeszélés után úgy tűnik a kormányzati szervek lezártnak tekintik a témát, ugyanakkor az MKP nem fog lemondani a petícióban megfogalmazottakról. “Megpróbálunk olyan parlamenti képviselőket találni, akik felvállalják az ügyet, és így próbálunk törvénymódosítási javaslattal előállni” – tette hozzá.

(MTI)

felvidek.ma

hirdetés
Previous articleIllegális bevándorlás – Szlovák belügyminiszter: indokolt volt a vámosok fegyverhasználata
Next articleSzlovákiában minden nyolcadik ember a szegénységi küszöb alatt élt tavaly