Kezdőlap BELFÖLD MKP: a koalíció elutasítása rossz hír a felvidéki magyar közösségnek

MKP: a koalíció elutasítása rossz hír a felvidéki magyar közösségnek

262
MEGOSZTÁS

A felvidéki magyar közösség számára rossz hír, hogy a Most-Híd szlovák-magyar párt elutasította a választási koalíció létrehozását a Magyar Közösség Pártjával (MKP), de az MKP így is mindent megtesz annak érdekében, hogy jövő évi parlamenti választásokon megugorja a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt – jelentette ki keddi pozsonyi sajtótájékoztatóján Menyhárt József, a felvidéki magyar párt elnöke.

    A Most-Híd országos tanácsa hétfőn este elutasította azt a lehetőséget, hogy a jövő februárra kitűzött szlovákiai parlamenti választáson koalícióban induljon az MKP-val. A Bugár Béla vezette párt ezt a döntést közel egy hónapon át tartó eredménytelen tárgyalássorozat után jelentette be. A szlovák-magyar párt azzal indokolta az elutasítást, hogy nem tudták elfogadni, hogy a közös választási listán a két párt jelöltjei 50-50 százalékos arányban osztozzanak, mivel ők 70-30 százalékos arányt szerettek volna a saját javukra.
    Mindkét párt támogatottsága az utóbbi idők felmérései szerint 4 százalék körüli, vagyis alatta van a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százaléknak, ám az MKP az utóbbi három választáson jobb eredményt ért el, mint a Most-Híd, amely a jelenlegi szlovák kormánykoalíció legkisebb pártja.
    “Koalíció nem lesz” – állapította meg Menyhárt József, megjegyezve: ez rossz hír a felvidéki magyarok számára. Hozzátette: bár személy szerint nagyon sajnálja, hogy a “konstruktív tárgyalások” után így alakult a helyzet, most a legfőbb feladatuk az, hogy megoldást találjanak arra, hogy a felvidéki magyarság jövő februárban képviseletet szerezzen a pozsonyi parlamentben.
    A felvidéki magyar párt elnöke kifejtette: az MKP-t most jelöltállító konferenciák sora várja, és mint ahogy eddigi terveikben is ez szerepelt, úgy a jövőben is szeretnék bevonni a civil szférát is a magyar érdekképviselet megteremtésébe.
    “Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megugorjuk az 5 százalékos küszöböt” – szögezte le.
    Őry Péter, az MKP országos tanácsának elnöke hangsúlyozta: az MKP a tárgyalások során az egyenrangú, egyenjogú partneri viszony megteremtésére törekedett. Rámutatott: az utóbbi három – helyhatósági, megyei, illetve európai parlamenti – választás során az MKP sokkal jobb eredménnyel szerepelt, mint a Most-Híd.
    “Az élet megy tovább” – jegyezte meg Őry Péter, hozzátéve: a társadalmi életben ma azoknak van helye, akik összefogni akarnak és nem megosztani, az MKP pedig a helyi magyar közösség 100 százalékát meg akarja szólítani.

MTI

fotó: Oriskó Norbert, Felvidék.ma

hirdetés