HAZA DUNATÁJ Mintha nem is Komárom érdeke lenne a stadion!

Mintha nem is Komárom érdeke lenne a stadion!

1807
hirdetés

Még egyszer a komáromi önkormányzat üléséről: Ajánlatok vannak, fedezet nincs!

Már vagy negyedszer nézem és hallgatom a nemrégen megtartott városi közgyűlésének videofelvételén a felszólalókat és nem tudom eldönteni, hogy a KFC stadionjának felújítása valóban objektív okok miatt késik, vagy mondvacsinált ürüggyel zsarolni akarják a magyar beruházót? A képviselői felszólalásokból viszont inkább az derül ki, hogy egyesek még arra is  képesek lennének, hogy az amúgy gazdaságilag menthetetlen Calor városi fűtőműveket a felújítást megrendelő előírásai ellenében megpróbálják életre kelteni. Pedig a halottmosdatás nem segít az elhunyt egészségén…

A város részéről tapasztalt döntésképtelenségre nehéz magyarázatot találni. A szög a zsákból éppen a legutóbbi ülésen bújt ki, amikor a képviselőket nem a modern, sokoldalúan felhasználható építészeti remekműnek is számító stadion érdekelte, hanem annak fűtése! A magyar labdarúgószövet ség által garantált anyagi fedezethez jutás egyetlen feltétele volt az, hogy az átépítés megfeleljen a sokoldalúság előírásainak, vagyis olyan tereket kellett az épületen belül kialakítani, amely alkalmas nemzetközi találkozók, sőt az I. liga számára is. Mindez azt is szolgálja, hogy a stadionhoz tartozó épület ne csak játékszezonban, hanem az egész év folyamán kihasznált legyen. A Csémy mérnökcsoport az ő elvárásainak eleget téve, rendkívül körültekintően készült el a műszaki tervezésekkel. Több felszólaló is hiányolta viszont, hogy a stadion a megújuló energiát felhasználó megoldások mellett a városi fűtőművek (COM-therm) technológiáját alkalmazná, vagyis ők biztosítanák a megosztott fűtési lehetőséget. Azért megosztott, mert az épület egy része szállodai és irodai helyiségeinek folyamatos fűtését, a másik része pedig a hűvösebb időben a lelátók fűtését biztosítaná.

Több felszólalás is a Calor cég számára biztosíttatná a fűtőrendszer üzemeltetését. Sok-sok hozzászólás hangzott el, ámde a semmitmondó, műszaki megoldásoknak nem megfelelő javaslatok mellett érdemi megnyilvánulás nem volt. Volt, aki új termálkút fúratását szorgalmazta, volt, aki egy új kazánház építését javasolta. Senki nem szólt azonban arról, hogy ki fizetné azok kiépítését, beüzemeltetését? Az egyik képviselő kijelentette, hogy a felújításra adott pénzből nem jelentene problémát új kazánházra „lecsípni” azt aszázezernyi eurót. Ő ezt szokta csinálni?

Csakhogy az MLSZ támogatása nem a „lecsípésről” szól. És teljesen felesleges arról is vitatkozni, hogy miképp lehetne az üzemeltetési költségeket csökkenteni, ha nem tudjuk, valójában mennyi lesz az egy év elteltével. Viszont legyünk előrelátók: húsz év múlva városi tulajdonba kerül vissza a stadion.
Reméljük, akkor már nem építenek légvárakat a városatyák…

–z–

DUNATÁJ HETILAp 36/2020

hirdetés
Previous articleGútán is megemlékeztek az államalapítóról
Next articleA bíróság felmentette Kočnert és Zsuzsovát a Kuciak gyilkosság megrendelése vádja alól